Coreenii vor să investească 150 de milioane de euro în cogenerare, la Braşov

Coreenii vor să investească 150 de milioane de euro în cogenerare, la Braşov

Koang Ho Woo si Kevin H.K. Rhee

Două dintre cele mai importante firme coreene în domeniul construcţiilor şi a producerii de energie electrică şi termică doresc să investească 150 de milioane de euro într-o centrală termică de cogenerare, la Braşov.

Vicepreşedintele departamentului de dezvoltare a afacerilor din cadrul Korea South-East  Power Co (KOSEP), Koang Ho Woo, şi şeful diviziei energie a SK E&C, Kevin H.K. Rhee, i-au prezentat primarului George Scripcaru o propunere de parteneriat pentru construcţia noii centrale, în cadrul unei întâlniri care a avut loc ieri la Primăria Braşov.

Potrivit coreenilor, urmează să fie înfiinţată o companie la care municipiul Braşov să fie asociat, care să se ocupe de construcţia viitoarei centrale. Coreenii au solicitat din partea municipalităţii asigurarea terenului şi facilităţi pentru întocmirea documentaţiei.

 Promisiuni pentru gigacalorie ieftină

Investiţia, construcţia şi operarea noii centrale va aparţine părţii coreene. Potrivit analizei efectuate de partenerii coreeni, preţul gigagaloriei produse de noua centrală va fi cuprins între 120 şi 159 lei, la costul actual al gazului. Partenerii coreeni îşi doresc să înceapă construcţia capacităţii de producţie în iulie anul viitor, astfel încât până în septembrie 2015 centrala să înceapă producţia.

„O investiţie de de 150 milioane de euro la Braşov din partea unei companii care acum construieşte subtraversarea Bosforului, în urma căreia să fie construită o centrală de 120 de megawaţi care să producă energie electrică şi căldură ar fi un lucru foarte bun. Piaţă există, ei investesc, construiesc şi operează, iar noi avem avantajul că putem cumpăra energie electrică şi termică la preţ mic. Ei ne-au contactat în urmă cu un an, acum ne-au prezentat o strategie actualizată, urmează să prezint Consiliului Local un raport, iar acesta să aprobe un plan de lucru“, a explicat primarul George Scripcaru.

Alte articole:   Persoane lovite de mașină, la Făgăraș

În perioada următoare va fi constituit un grup de lucru format din specialişti ai ambelor părţi, care să pună la punct detaliile tehnice, iar până la sfârşitul anului, coreenii îşi doresc să încheie deja toate etapele procedurale, urmând să înceapă demersurile pentru construcţia efectivă. „Venim aici cu un proiect de înaltă tehnologie în producţia de energie, şi de asemenea cu dorinţa de a ne implica şi în alte proiecte ce privesc comunitatea braşoveană. Noi credem că, după înfiinţarea grupului de lucru care va asigura documentaţia şi detaliile, acest proiect va lua naştere, şi sperăm să fie un proiect de succes“, a declarat vicepreşedintele departamentului de dezvoltare a afacerilor din cadrul Korea South-East  Power Co (KOSEP), Koang Ho Woo.

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.