blog-logo

Premiile UNITER 2012. Brașovul a fost remarcat la păpuși

Premiile UNITER 2012. Brașovul a fost remarcat la păpuși

Liviu Steciuc, singurul brașovean remarcat la Gala UNITER 2012

„Ultima zi a tinereţii”, în regia lui Yuri Kordonsky, de la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, a primit, luni seară, premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, în timp ce trofeul pentru regie i-a revenit lui László Bocsárdi, pentru „Caligula”, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Cea de-a XX-a Gală a premiilor UNITER a avut loc luni seară la Teatrul Odeon din Capitală. Principesa Margareta şi Principele Radu au asistat la eveniment, ca şi ministrul Culturii Kelemen Hunor şi primarul Capitalei Sorin Oprescu, aceştia din urmă înmânând trofeele pentru cel mai bun spectacol, respectiv pentru cea mai bună regie.

Actriţa Jacqueline Bisset, actorul şi regizorul Michael Pennington şi scriitorul Tobias Biancone au fost invitaţi speciali ai acestei ediţii a Galei premiilor UNITER, decernând totodată premii câştigătorilor din acest an. Printre personalităţile teatrului românesc prezente de asemenea pe scenă la decernare s-au numărat Marcel Iureş, Mircea Diaconu şi Mariana Mihuţ, în timp ce momentele de laudatio pentru premiile speciale au fost susţinute de Tompa Gabor, Monica Davidescu, Alice Georgescu, printre alţii.

Alte articole:   DSP Brașov: Precizări cu privire la izolare și carantinare

Marina Constantinescu a vorbit despre Alexandru Tocilescu, căruia i-a fost acordat premiul de excelenţă (in memoriam), în timp ce Victor Rebengiuc a evocat personalitatea lui Liviu Ciulei, căruia i-a fost dedicat un moment special în cadrul galei.

Juriul care a desemnat câştigătorii în acest an a fost format din scenograful Puiu Antemir, actriţa Rodica Negrea şi criticii Ion Cazaban, Mircea Morariu şi Ludmila Patlanjoglu.

Prezentăm în continuare lista completă a premiilor UNITER 2012:

Premiul pentru cel mai bun spectacol: „Ultima zi a tinereţii”, după Tadeusz Konwicki, regia Yuri Kordonsky (Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Sibiu)

Premiul pentru cea mai bună regie: László Bocsárdi, pentru „Caligula”, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova

Alte articole:   Şcolile ar putea rămâne închise şi după vacanţa de două săptămâni

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Sorin Leoveanu, pentru rolul titular din spectacolul „Caligula” la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Mariana Mihuţ, pentru rolul bunicii din spectacolul „Îngropaţi-mă pe după plintă”, la Teatrul Bulandra din Bucureşti

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Cornel Scripcaru, pentru rolul Pavel Kirillici Lebedev, din spectacolul „Ivanov”, de la Teatrul Bulandra, Bucureşti.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: Ana Ioana Macaria, pentru rolul Nastenka, din spectacolul „Însemnările unui necunoscut”, la Teatrul Bulandra din Bucureşti.

Premiul pentru cea mai bună scenografie: Nikola Toromanov, pentru scenografia spectacolului „Vizita bătrânei doamne”, la Teatrul Naţional Bucureşti.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „Shylock”, de Gareth Armstrong, regia artistică Răzvan Popa, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Alte articole:   DSP Brașov: incidența la nivel de județ - 9.34 la mie, Sânpetru - 14,65, Cristian - 12.75

Premiul pentru cel mai bun debut: Raluca Vermeşan, pentru rolul Helen din spectacolul „XXL”, la Teatrul Act din Bucureşti

 

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor, Senatul UNITER a acordat următoarele premii:

Premiul de excelenţă – in memoriam Alexandru Tocilescu

Premiul pentru întreaga activitate – Valer Dellakeza (actor), Melania Ursu (actriţă), Cristian Hadji-Culea (regizor), Judit Dobre-Kothay (scenografie) şi Ştefan Oprea (critică şi istorie literară)

Premiul special pentru muzică de teatru – Arpad Konczei

Premiul special pentru teatru de copii – Anca Zamfirescu

Premiul special pentru teatru de păpuşi – Liviu Steciuc

 

În cadrul galei au mai fost decernate:

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2011: „Ultimul pact”, de Oana Maria Cajal

Premiu special pentru critică de teatru – Monica Andronescu

Premiul British Council – Emil Boroghină

Premiul special al preşedintelui UNITER: Sandu Mihai Cociaşu

Premiul Mecena: Carmen Palade Adamescu

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.