blog-logo

Contractele „băieților deștepți” din energie sunt verificate !

Contractele „băieților deștepți” din energie sunt verificate !

Comisia Europeană investighează un posibil ajutor de stat acordat „băiețlor deștepți” din energie, prin contractele cu Hidroelectrica și traderii de energie în afara pieței.
Mai mult decâ tatât, Președintele Consiliului Consiliului Concurenței – Bogdan Chirițoiu a anunțat public faptul că, instituția pe care o conduce a deschis o anchetă care privește legalitatea acordurilor, și colaborează cu Comisia Europeană în investigația care se derulează la adresa contractelor „băieților deștepți” din energie.
În cazul în care se va stabili că acordurile reprezintă un ajutor de stat, Comisia Europeană te obligă să închei practica respectivă, iar banii luaţi de la companii vor fi returnaţi statului.
Bogdan Chirițoiu a mai precizat că, autoritatea de reglementare în domeniul energiei analizează piața de electricitate de peste un an și a declanșat recent o investigație, care vizează posibile practici neconcurențiale, atăt pe verticală cât și pe orizontală.
Contractele vizate de anchete sunt cele bilaterale încheiate de Hidroelectrica cu „băieții deștepți” în afara pieței, și pentru care Fondul Monetar Internațional a solicitat renegocierea și anularea în limitele legii.
În anul 2010, beneficiarii contractelor directe erau companiile: Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi Consiliul Local al Municipiului Brașov – Pationar Braşov.
Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, și expiră în 2014, 2015 sau 2018, iar anul trecut companiile: Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor anul trecut, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Cîţu: Veniturile românilor cresc cu adevărat, nu doar pe hârtie. Am luat cele mai bune măsuri pentru economie şi se vede

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate