Caracatița „băieților deștepți“ din energie are tentacule la Brașov

Caracatița „băieților deștepți“ din energie are tentacule la Brașov
Mihai David si Calin Filimon Costan, Foto: gazetadecluj.ro

Mihai David si Calin Filimon Costan, Foto: gazetadecluj.ro

Mihai David și Călin – Filimon Costan sunt două nume care apar în combinațiile celor care au profitat de pe urma contractelor cu energie cumpărată ieftin, în detrimentul statului și al nostru, al tuturor, și revândută cu prețuri nesimțite care le-au permis celor doi să se îmbogățească fără limite.

Conform unor ziare electronice, rețeaua Buzăianu este în atenția Comisiei Europene și nu numai, care a început să investigheze contractele „băieților deștepți” din energie și cele ale Alro Slatina și Arcelormital, lucru care dă frisoane politicienilor care au gestionat domeniul energetic și s-au înfruptat din banul public.

Recent, FMI și Banca Mondială au făcut precizări clare asupra contractelor păguboase încheiate de statul român pentru Hidroelectrica, și mai mult decât atât, cele două instituții au cerut oprirea acestor contracte și tragerea la răspundere a vinovaților. Relațiile construite pe sistemul caracatiței cu persoane plasate în funcții cheie, care să răspundă la comenzi și să faciliteze accesul băieților la sacul cu bani, a fost una dintre strategiile aplicate cu succes de Bogdan Buzăianu.

Profitând de interpretarea preferențială a legislației și de susținerea oamenilor din funcțiile cheie, Bogdan Buzăianu a exportat electricitatea din România în Balcani cu un profit considerabil, greu de imaginat pentru noi – muritorii de rând.

Cadrul legislativ dă posibilitatea încadrării tranzacțiilor în categoria schimburilor naturale pentru a menține în funcțiune liniile aeriene cu statele vecine și de asemenea tranzitul, iar taxele pentru acestea sunt de maximum 0,7 euro/MWh la tranzit și de multe ori zero. Astfel, băieții care s-au crezut deștepți până de curând, au vândut pe piața internă energie achiziționată din exterior fără achitarea taxelor aferente importului, iar energia obținută pe contracte avantajoase de la producători autohtoni au livrat-o la extern fără taxe de export. Pentru a fi sigur de fincționarea sistemului, Bogdan Buzăianu a dezvoltat relații de prietenie cu directorul general al Companiei Naţionale de Transport al Electricităţii CN Transelectrica – Adrian Băicuși, directorul Dispeceratului Energetic Naţional (DEN) – Marian Cernat şi  directorul general adjunct al Transelectrica – Octavian Lohan.

Aceleași surse electronice subliniază faptul că pașii afaceristului deștept au fost ghidați la milimetru de fostul ministru Adriean Videanu – un priceput al țepelor trase statului român de-a lungul anilor, în care a „vegheat” oficial la cheltuirea „cumpătată“ a banului public în folosul unor caractițe similare celor din energie.

Bogdan Buzăianu câștigă sume foarte mari de bani din șmecheria legislativă și, ca întotdeauna, statul român reprezentat de „prietenii” băieților deștepți, pare să nu înțeleagă cum pierde anual 100.000.000 de euro din aceste afaceri.

În 2010, când a ieșit la iveală ingineria cu tranzitul de energie, Adriean Videanu a creat o diversiune media, trimițându-l pe Tudor Șerban să „cerceteze” afacerea șmecherilor, iar ca toată „gogoașa” creată de Videanu să aibă și un „acar Păun”, l-a găsit pe nimeni altul decât Adrian Băicu, care a acceptat să demisioneze. Plecarea lui Videanu de la minister n-a însemnat nici măcar reducera elanului „băieților deștepți” în țepuirea statului român, ci mai degrabă cooptarea „prospăturilor” în rețea și astfel apare pe circuit celebrul Pinalti – Gheorghe Stefan, căruia maestrul de ceremonii Bogdan Buzăianu i-a creat o breșă în gestionarea afacerii cu compania sârbească Rudnap, deținută de Vojin Lazarevic. Firma din Serbia are un corespondent în România care se numește S.C. Rudnap s.r.l., care are afaceri cu energie, ocupând locul 13 în topul exportatorilor, iar acționarul majoritar al acesteia este o altă companie „Altaria Research” cu sediul în Cipru.

Alte articole:   La Cristian, PNL pavează drumul cu cărți pentru „o Românie normală”

„Băieții” pregătesc cu sârg caietele de sarcini pentru Hidrocentrala Bicaz – Stejaru, iar drumurile lui Pinalti la Hidroelectrica sunt din ce în ce mai dese, motivate cu siguranță de un câștig iminent de peste 100.000.000 de euro, peste prețul real al lucrărilor. Unul dintre artizanii caracatiței, Bogdan Buzăianu s-a lansat în afaceri pe teritoriul românesc în anul 1993, cu companii dezvoltate în Elveția unde a emigrat în 1991, dar orientarea de bussines a rămas totuși spre țara natală, care poate fi țepuită „legal” cu ajutorul unor persoane dornice de îmbogățire și de funcții care sună pompos.

În anul 2008 Bogdan Buzăianu renunţă de bunăvoie şi nesilit de nimeni la cetăţenia română pentru a se face elveţian şi a se muta de tot în ţara cu mult lapte „alb”, iar pentru lăsa impresia că este „altul”, românul nostru își schimbă numele în Nicolas Buzianu. La astfel de schimbări, noul Nicolas are nevoie de un job interesant pe care-l găsește cu susținerea lui Marius Vizer și ajunge astfel ambasador onorific al Federației Internaționale de Judo, poziție din carea cutreierat lumea trecând cu predilecție prin Mongolia, țări africane, Singapore și mai ales Rusia.

Nicolas Buzăianu probabil cel mai important exponent al băieților deștepți controlează în continuare, prin interpuşi, afacerile companiei Energy Holding, chiar dacă susţine cu fiecare ocazie că nu mai are nimic de-a face cu societatea de pe urma căreia s-a îmbogăţit. Recent , presa dezvăluia legaturile lui Dragoș David cu rețeaua de băieți deștepți din jurul Energy Holding, scoțând în evdență faptul că tentaculele caracatiței au ajuns sub Tâmpa.

În Brașov au apărut semnale ale faptului că niște băieți au început să croșeteze componente ale rețelei de afaceriști cu energie, în anchete de presă publicate și de newsbv.ro, dar la acea dată nimeni n-a luat în seamă semnalul tras de ziariștii de investigații.

Încrengătura de susținâtori din zona politcă și din cea a afacerilor s-a dovedit a fi funcțională în septembrie 2011 când s-a pus problema introducerii clauzei de forță majoră pentru micșorarea cantității de energie livrată livrată de Hidroelectrica. Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a avizat atunci activarea clauzei de forţă majoră, ceea ce ar fi făcut ca în noiembrie 2011 un număr de 41 de contracte să intre sub incidenţa acesteia. Energy Holding a obținut ca prin minune anularea în justiţie a avizului de forţa majoră emis de CCIR, fără să se prezinte public explicații pentru greșeala comisă.

Alte articole:   Rasaliu cere Parlamentului să declare „Cod Roșu” de pericol din cauza urșilor

Pentru a-și dmonstra forța de a anihila orice tentativă de a le deranja afecrile caracatița l-a hărțuit pe cel carea înaintat către CCIR documentația pentru activarea clauzei de forță majoră, directorul Constantin Trihenea, a fost hăituit până a decis să demisioneze. Autorii hărțuirii lui Constantin Trihenea sunt încă necunoscuți, dar cei care au habar de mersul pieței vorbesc despre presiuni directe și indirecte făcute de fostul ministru Adriean Videanu și fostul director general al Hidroelectrica – Mihai David – brașovean și văr al lui Dragoș David, ultimul reprezentând o periodă interesele naționale ale României la Parlamentul Europei.

Nicolas cu aere de elvețian a determinat în decembrie 2010 renegocierea și prelungirea unor contracte cu Hidroelectrica, fapt ce a dus la golirea lacurilor de acumulare ale hidrocentralelor, iar pentru cunoscători amintim că prelungirea contractelor de pe piața de energie până în 2018, s-a făcut pe finalul mandatului lui Adriean Videanu. Acordul Consiliului de Administraţie al societăţii privind modificarea contractelor a fost semnat doar de fostul secretar de stat din Ministrul Economiei, Tudor Şerban, preşedinte al CA, care s-a remarcat prin a fi consilierul personal al lui Adriean Videanu, preluat ulterior de Ion Ariton. Brașovul intră în scenă prin relația lui Buzăianu cu celălalt personaj – Mihai David – fost director general al Hidroelectrica, relație deosebit de avantajoasă pentru ambii.

În cadrul relației amintite, în 2010 UCM Reşiţa, controlată de Buzăianu, a primit 45 milioane lei de la Hidroelectrica (condusă de David), iar în cele din urmă banii au ajuns în conturi elvețiene. Adrian Chebuţiu – administrator al UCM Reşiţa responsabil pentru unele dintre ingineriile financiare este cercetat în prezent de DNA pentru devalizarea uzinelor reșițene. Mai multe agenții de presă online precizează că, în schimbul banilor, David a beneficiat de susținere pentru a rămâne membru în CA al Hidroelectrica, ceea ce i-a adus destule avantaje.
Mai exact, Hidroelectrica acorda lucrări către sucursalele de reparaţii Hidroserv, care le subcontracta grupului de firme ICCO Braşov (administrat formal de Călin-Filimon Costan şi controlat de David Ciprian). Din această relație, în 2010, ICCO Metal SRL a încasat de la Hidroserv Bistriţa – 465.000 lei, iar ICCO Electric – 14,5 milioane lei de la Hidroserv Slatina.
Un alt bussines din care David a știu să profite din plin este cel făcut de  firma Bepco SRL din Ghimbav, care a implementat un sistem de producere a agentului termic, exact după ce David a ajuns consilier local la Brașov. Poate că am fi crezut că este o simplă coincidență între cele două momente, dacă acționarii firmei Bepco SRL nu ar fi fost acelaşi Călin-Filimon Costan şi fosta lui soţie (Simina Mariana parteneră de afaceri în mai multe firme cu Mihai Ciprian David), prieteni vechi cu Buzăianu.

Capitolul „protectori ai băieților deștepți” continuă cu Nicolae Opriş (suținut de Nicolas Buzăianu), fostul șef serviciu preţuri la Hidroelectrica, devenit peste noapte vicepreşedinte şi chiar preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Rolul lui Nicolae Opriș a fost să vegheze ca nu cumva să fie pusă în practică vreo inițiativă care ar fi afectat afacerile băieților deștepți,iar pentru ca să fie sigur că nimic nu se schimbă odată cu plecarea sa, s-a asigurat că noua conducere şi oamenii de încredere cultivați de el (Viorel Alicuşi pare a fi cel mai îndrăgit) vor avea aceeaşi consideraţie pentru afacerile băieților deștepți.

Alte articole:   „Portretul unei țări. România Mare în fotografiile lui Hoppé” - expoziție la Brașov

Statul şi consumatorii români sunt ca deobicei cei care au pirdut și vor mai pierde datorită acestei încrengături de afaceri și interese private, iar ca o estimare Hidroelectrica va avea în intervalul 2000 – 2018 o pagubă de 5 miliarde de euro. Românul cu aere de elvețian Nicolas Buzăianu își arogă acum calități de industriaş, afacerist elveţian, cu businessuri în domeniul energetic, inclusiv în cadrul industriei producătore de echipamente energetice. Maestrul țepelor mai mult sau mai puțin legale trase poporului român – Nicolas Buzăianu apare şi ca membru fondator al unei asociaţii obscure, Paix Academie din Elveța, asociaţie din care fac parte nume sonore ale vieţii internaţionale ca fostul preşedinte UNESCO – Federico Mayor.
La reușitele notabile ale lui Nicolas Buzăianu se adaugă funcțiile de adjunct al ambasadorului Zambiei în Franța și ambasador al Zambiei la UNESCO. Buzăianu a devenit ambasador al unei ţări al cărei cetăţean nu era şi, în luna octombrie a acestui an, a fost în centrul unui scandal internaţional după ce noul preşedinte al Zambiei, ales la 23 septembrie, Michael Sata, succesorul lui Rupiah Banda, l-a acuzat ca fiind implicat într-o escrocherie cu aur. Buzăianu şi-a pierdut rapid rangul de ambasador şi a anunţat că-l dă în judecată pe preşedintele Sata, cerându-i despăgubiri de 100 de milioane de dolari.

În prezent, activitatea lui Bogdan Nicolae Buzăianu, împreună cu foşti sau actuali factori de conducere ai Hidroelectrica, face obiectul cercetărilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infrac­ţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (Dosarul penal nr.151/DP/2005) pentru săvârşirea de activităţi suspecte de evaziune fiscală şi spălare de bani de natură să conducă la subminarea economiei naţionale.

 

Loading...
  1. Baietii sunt adevarti si nu se vor lasa pana nu vor rade tot indiferent de consecinte !

    Reply
  2. […] Caracatița „băieților deștepți“ din energie are tentacule la Brașov Articole similare […]

    Reply
  3. Unde nu au tentacule portocaliii?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap