blog-logo

Pierderile de căldură la Brașov: 52%!

Pierderile de căldură la Brașov: 52%!

„În februarie acest an, din cauza temperaturilor scăzute înregistrate aproape toată luna, cu minime care au ajuns la minus 20 de grade Celsius, s-a consumat cu 8% mai mult agent termic faţă de februarie 2011. Acesta este singurul motiv pentru care facturile au crescut în februarie”, a explicat, pentru Gândul, Mihai Becheanu, preşedinte director general al RADET Bucureşti, cel mai mare furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat din România.

Mai mult de jumătate din energia termică produsă în sistemul centralizat se pierde, până când aceasta ajunge la consumator. Aceasta este una dintre concluziile unui raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

Alte articole:   Alertă ANM: Ninsori puternice în Brașov și Sibiu în următoarele ore

Printre municipiile care au înregistrat cele mai mari pierderi de energie termică în sistem centralizat în anul 2010 se numără: Reşiţa – 55%, Braşov -52%, Bacău – 43% Botoşani – 42% sau Brăila – 41% şi altele. Se observă că din localităţile enumerate sunt municipii în care mai mult de jumătate din energia termică produsă se pierde în sistem, până când aceasta ajunge la consumator”, arată sursa citată.

Șmecherii dezvăluite de Curtea de Conturi

Prim-vicepreședintele PSD, Cătălin Leonte, a dezvăluit faptul că  încălzirea orașului este doar o afacere derulată de administrația Scripcaru, în detrimentul banului public.

S-a descoperit că CET Brașov a înstrăinat printr-un contract de vânzare-cumpărare către SC Tektron SA anumite bunuri care se aflau în gestiunea acestuia pe un contract pe 10 ani, cu plată în raTe trimestriale. Dar culmea SC Tektron SA  închiriază aceleași bunuri înapoi către CET la o sumă  mai mare cu 85.546 de lei, potrivit Curții de Conturi. Din această jonglerie financiară nu au de pierdut decât brașovenii”, a declarat Cătălin Leonte.

Alte articole:   Chefi renumiți vă învață să gătiți acasă mâncărurile preferate. Azi, somon la cuptor cu piure de păstârnac și sparanghel sote

În plus, conform raportului Curţii de Conturi Braşov, CET nu a respectat clauzele contractuale referitoare la calcularea, actualizarea şi încasarea veniturilor din chirii, furnizarea energiei termice, a energiei electrice precum şi privind înregistrarea, facturarea şi încasarea majorărilor/dobânzilor/penalităţilor de întârziere datorate societăţii de locatari/consumatori, pentru neplata în termen a acestor venituri. Mai  mult, s-au efectuat plăţi duble către unele societăţi comerciale ca urmare a nerecuperării biletelor la ordin emise.

În plus, procurorii financiarei au constatat „existenţa unor stocuri de materiale şi piese de schimb fără mişcare în valoare de 1.619.736 lei, pentru care au fost constituite provizioane. Stocurile provin în principal din achiziţii anterioare anului 2000 şi reprezintă materiale şi piese de schimb care nu au fost puse în operă urmare a nefinalizării unor capacităţi de producţie, având în vedere debranşările masive de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice şi a închiderii marilor consumatori industriali de abur (SC Tractorul SA, SC Rulmentul SA, SC Hidromecanica SA) şi în consecinţă diminuarea semnificativă a producţiei“.

Alte articole:   Bărbat din Brașov, în arest 30 de zile, după ce a agresat fizic și tâlhărit o persoană într-un imobil

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate