„Măscăricii“ din Șchei și-au dat întâlnire la bal

„Măscăricii“ din Șchei și-au dat întâlnire la bal

Muzeul de Etnografie, în colaborare cu Centrul Cultural Reduta, Serviciul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Şcheienilor şi Euro Toques România, organizează tradiţionalul „Bal al Măscăricilor“, în Șchei, sub genericul „Lăsata Secului în sud-estul Transilvaniei”.

Alaiul Măscăricilor va porni de pe strada Căpitan Ilie Birt, duminică la ora 15.30, va străbate principalele străzi din Şchei şi va ajunge, în jurul orei 16.00, la Muzeul Civilizaţiei Urbane din Piaţa Sfatului, gazda Balului din acest an. Acolo invitaţii vor urmări filmul „Balului“ de anul trecut şi vor fi serviţi cu „crumpene“ (gogoşi) şi „crampampuli“ (rachiu tradiţional preparat din chimion), după care se vor deplasa la Centrul Cultural Reduta, unde va avea loc Balul propriu-zis.

Verrnisajul expoziţiei „Lăsata secului în sud-estul Transilvaniei” va avea loc luni, la Muzeul de Etnografie, de la ora 12.00. Lăsata Secului este ceremonialul complex de înnoire a anului agrar, dar şi un important prag simbolic de trecere de la perioadă cu mâncare „de dulce” la Postul Mare al Paştelui. Această sărbătoare este marcată atât în comunităţile de români, maghiari, saşi din mediul rural, cât şi în cele urbane, cum este comunitatea din Şcheii Braşovului.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Lunga vară fierbinte cu ținute sport
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.