Majorarea preţurilor la electricitate şi gaze se va discuta cu misiunea FMI din aprilie

Majorarea preţurilor la electricitate şi gaze se va discuta cu misiunea FMI din aprilie

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Braşov, că o majorare de preţ la gaze şi electricitate se va discuta cu FMI la misiunea din luna aprilie.

„Nu avem în actuala scrisoare de intenţie cu FMI puncte legate de majorarea preţurilor la gaze şi electricitate. Acest lucru se va discuta în luna aprilie când reprezentanţii FMI vor veni la Bucureşti, despre momentul acestor majorări şi în ce cuantum”, a explicat Ialomiţianu.

Referitor la liberalizarea pieţei gazelor şi a energiei electrice, ministrul de Finanţe a precizat că a cerut FMI ca această liberalizare să fie amânată pentru 2015, 2016 sau 2017. „FMI solicită să avem o piaţă liberă şi pentru energie şi pentru gaze, iar UE ne spune foarte clar că atunci când s-a semnat Tratatul de aderare aveam obligaţia să liberalizăm preţul la energie şi la gaze. Nu Guvernul Boc a semnat acest tratat, dar există obligaţia prevăzută. Noi ce am cerut, şi eu în calitate de ministru, să amânăm această liberalizare şi să o legăm de o altă decizie a Guvernului Năstase privind privatizarea Petrom, când le-a dat o facilitate să nu modifice nici măcar redevenţele până în 2014. Nu poţi să liberalizezi preţul la gaze atâta timp cât redevenţele nu le poţi modifica. Şi acestea sunt discuţiile pentru amânarea acestei liberalizări, dar am legat liberalizarea şi de criză pentru că populaţia nu poate să suporte această liberalizare. Sunt şi lucruri care vin din trecut şi trebuie să le gestionăm şi sunt de acord cu amânarea acestei liberalizări. Nu sunt de acord cu liberalizarea până nu modificăm redevenţele. Urmează să discutăm cu misiunea din primăvară a FMI. Problema rămâne în discuţie, dar se va discuta momentul când se va face această liberalizare. S-ar putea să se ducă în anul 2015-2017 din moment ce şi poziţia Guvernului este pentru această perioadă”, a spus Gheorghe Ialomiţianu.

Alte articole:   Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, respinsă

Referitor la majorarea salariilor şi a pensiilor, ministrul de finanţe a reamintit că aceste majorări se vor face numai dacă sunt sustenabile şi în anul 2013. „Eu aşa cred că acţionează un guvern responsabil. La sfârşitul trimestrului întâi se va analiza această posibilitate. Aţi văzut că nici domnul Ponta nu s-a mai grăbit să spună: hai să majorăm salariile şi pensiile. Îl văd responsabil. De la PNL, îmi pare rău, am mulţi prieteni acolo, dar vin veşti proaste”, a mai spus ministrul de Finanţe.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
 1. Liberalizarea preturilor la energie nu inteleg in interesul carui cetatean al Romaniei se face ? Cine are de castigat ? Probabil cei ce vor prelua distirbutia .
  Este aceasta o urgenta pentru romani ? Nu cred .

  De ce nu se punea problema alinierii preturilor la energie in corelatie cu cresterea veniturilor cetatenilor ?????
  La asta trebuie sa ne raspunda paralamentarii cand vor vota acordul de acceptare a regulilor fiscale din UE

  Problema care cred ca nu i se acorda acum atentie este: din ce venituri o sa returnam banii imprumutati de la FMI ?
  Asupra acestui aspect daca guvernul actual nu cauta solutii cred ca cei care vor sa vina la guvernare ar trebui sa ne spuna.
  Am o propunere :’
  – investirea in agricultura concomitent cu elaborarea unui pachet de legi care sa asigure creditarea, stocarea si prelucrarea produselor agricole. ( Lumea are nevoie de mancare, Romania are un potential recunoscut dar tot ne laudam ce buni suntem dar nu facem concret mai nimic in acest domeniu si sa ne asiguram venituri din care sa rambursam datoria care tot creste )
  – Investirea in educatie. Toti sunt de acord si vorbesc la TV ca educatia este o reusrasa pe termen lung de crestere a puterii economice, dar s-a luat o masura contrarie si anume: am taiata fondurile bugetare otova- ca sa diminuam cheltuielilor bugetare- mare greseal sau incompetenta.

  Daca ne intereseaza ar trebui sa reactionam prin votul din toamna.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.