blog-logo

A început construirea motorului pentru supersonicul românesc IAR 111

A început construirea motorului pentru supersonicul românesc IAR 111

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a început construirea unui motor pentru aparatul supersonic IAR-111 (fotogalerie AICI), care va avea o forţă de tracţiune la sol de 24 de tone-forţă, în cadrul programului spaţial non-guvernamental al României.

„Considerăm acest motor inima întregului program spaţial non-guvernamental, acesta urmând să echipeze atât avionul IAR-111, cât şi rachetele Haas II, pentru competiţia Google Lunar X Prize şi Haas III, aflată în faza de proiectare la ARCA”, a precizat, într-un comunicat, preşedintele ARCA, Dumitru Popescu.

În prima fază vor fi realizate 18 motoare pentru testele care vor fi demarate la jumătatea anului 2012.  Motorul avionului IAR-111, care a fost realizat cu ajutorul speecialiştilor de la Braşov, a fost denumit „Executor”. Pentru realizarea motorului, ARCA a deschis o campanie de donaţii publice.

Alte articole:   Cutremurul din Turcia nu s-a simţit în cantonamentul echipei FC Braşov

Pentru transportul rachetei Haas la altitudinea de lansare, ARCA dezvoltă avionul supersonic de transport IAR-111 Excelsior. IAR 111 va deveni primul avion supersonic românesc şi va fi utilizat şi pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spaţial

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.