blog-logo

Război deschis cu picturile lui Teutsch în lumea speculanților operelor de artă

Război deschis cu picturile lui Teutsch în lumea speculanților operelor de artă

Piaţa românească de artă este supusă unei agresiuni fără precedent. După ce au săltat cota tablourilor clasice la preţuri fantasmagorice, samsarii de artă reuşesc să vândă lucrări de avangardă la preţuri pe care nu le-a „înghiţit” nici măcar Parisul. Aceiaşi negustori atacă sălbatic galeriile care scot la vânzare tablouri ale aceloraşi artişti, dar la preţuri corecte.

Lucrările unor artişti precum Victor Brauner, Mattis Teutsch sau Max Herman Maxy se vând deja cu zecile. Ei sunt puţin cunoscuţi de colecţionarii tradiţionali, astfel că negustorii mizează pe oamenii cu bani, nedeprinşi cu artam notează evz.ro.
Unul dintre samsarii operelor de artă este Lucian Georgescu, un român fugit din ţară în 1983, stabilit la Paris, „investitor în artă“ după ce a prins cheag cu o afacere cu agenţii de manechine…
Deși recunoaşte că nu are pregătire profesională în domeniul artei, dar pozează în singurul luptător împotriva falsurilor în artă de pe piaţă. Mai mult, emite și opinii asupra adevăraților experți, pe care îi împroașcă cu noroi.
Lucian Georgescu a aplicat acelaşi „tratament” pentru toate lucrările „suspecte” din cauza preţurilor „prea mici”.
Asfel, la licitaţia Ara Art din 7 decembrie 2011, au fost prezentate două lucrări ale lui Mattis Teutsch (n. 13 august 1884, Braşov – 17 martie 1960, Braşov), pictor român de etnie maghiară. Ambele lucrări au fost expertizate de Veronica Bodea Tatulea, fost şef de secţie al Muzeului de artă din Braşov şi „prietenă de o viaţă”, spune ea, cu artistul.
Georgescu, care are ca scop doar profitul, imediat a venit să discrediteze expertiza: „Doamna Tatulea nu este expert în Mattis Teutsch, singura ei legătură pe care o ştiu este că a furnizat fotografii ale lucrărilor pentru catalogul Mattis Teutsch din Ungaria”. Veronica Bodea a refuzat să comenteze afirmaţia.
Pe de altă parte, expertul ungur Lazlo Jureszko, cunoscut al lui Georgescu, a confirmat că i-a spus acestuia că lucrările expertizate de Bodea ar fi false, dar s-a pronunţat (!!!) pe pozele trimise de Georgescu.
Jurnaliștii bucureșteni au identificat în catalogul din Ungaria o lucrare foarte asemănătoare cu „Peisaj cu pomi” de la Ara Art și au vrut să pună la încercare experții. Brașoveanca Veronica Bodea le-a spus: „Mulţi artişti au pictat mai multe variaţiuni. Fie i-a obsedat tema, fie din raţiuni comerciale. Ambele tablouri sunt, probabil, autentice”.
Georgescu, în schimb, s-a făcut de râs: „ Nu vedeţi aici cât de prost este făcută? Haideţi, domnule, asta-i făcută de un copil!…“.
Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   20 aprilie: 99 de cazuri noi de coronavirus, la Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate