blog-logo

Scandal între Ambulanţă şi SMURD, la Făgăraş

Scandal între Ambulanţă şi SMURD, la Făgăraş

De trei ani, cazurile de urgenţă anunţate prin sistemul 112 cad în sarcina Ambulanţei şi SMURD-ului. Deşi Ambulanţa este cel mai vechi serviciu de acest gen şi are ca personal medici şi asistenţi medicali care pot acorda asistenţă medicală de urgenţă, SMURD-ul, care are doar rol de transport şi descarcerare, este cotat, în rîndul populaţiei, ca fiind cel mai credibil.

Tocmai de aceea între cele două servicii publice de urgenţă există, tacit, un război al concurenţei. Noul proiect al legii Sănătăţii pus pe tapet de guvernanţi de o săptămână, a adus un nou scandal în Urgenţele din sistemul medical românesc care s-a lăsat cu demisii şi divulgarea a numeroase afaceri ilegale din domeniul medical.

„Pe Ambulanţă avem medic doar în tura de dimineaţă, de la 8.00 la 16.00, dar ar fi necesar ca la fiecare tură să existe un medic. Cazurile ne sunt anunţate de către dispceratul 112 care ni le repartizează. Nu mi se pare normal faptul că SMURD este solicitat la cazurile grave în defavoarea noastră, a Ambulanţe,i pentru că acest serviciu are doar paramedici care nu fac decât transportul pacientului şi nu intervin pentru a salva pacientul. Este strigător la cer ce se întâmplă. Aceşti paramedici nu fac faţă la anumite cazuri şi tot noi suntem solicitaţ,i pentru că SMURD-ul execută doar trasport, nu administrează nici măcar un calmant, sau o perfuzie pentru că nu au acest drept. Consider că SMURD este un focar creat de ARAFAT. Locul lor ar fi doar la cazurile de descarcerare“, a declarat dr. Veaceslav Condrea de la Ambulanţa Făgăraş, citat de Monitorul de Făgăraş.

Alte articole:   Reguli pentru cei care folosesc trotinetele, bicicletele sau motocicletele

La noi, sistemul 112 şchiopătează deşi a fost copiat din străinătate. Spre deosebire de Europa unde sistemul funcţionează foarte bine, la noi nu este aşa. Mă refer la faptul că dispeceratul 112 care repartizează cazurile fără o bază reală şi fără să se gândească la viaţa oamenilor. De exemplu, trimite SMURD-ul la accidente vasculare, cerebrale, miocardice, rutiere unde se impune intervenţie medicală la faţa locului , iar paramedicii nu au astfel de competenţe. Astfel se pierd minute bune de care atîrnă viaţa omului. În final tot noi sîntem chemaţi la astfel de cazuri. Tot dispecerul ne spune cu ce tip de maşină să plecăm la solicitare“ a mai spus medicul de la Ambulanţa Făgăraş.

Alte articole:   47 de UAT-uri din județ au participat la un eveniment privind deșeurile din Brașov
Băgat în comisia de disciplină

Azi-dimineaţă s-a convocat de urgenţă Comitetul Director al Amulanţei Braşov, în cadrul cărui dpctorul Veaceslav a ţinut sa precizeze că cele afirmate în interviul acordat au reprezentat un punct de vedere strict personal, „exprimat fără înştiinţarea şi acordul instituţiei“ şi că cele trei citate apărute în articol „nu sunt conforme cu ceea ce a declarat în interviu“.
u toate acestea, comisia de disciplină Serviciului de Ambulanţă Judeţean Braşov va analiza în continuare acest eveniment. „Serviciul de Ambulanţă Judeţean Braşov nu işi însuşeşte punctul de vedere exprimat de Dl. Dr. Condrea Veaceslav în interviul redat în acest articol“, a precizat managerul general interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Braşov, dr. Liviu Stelea.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.