blog-logo

Cronica unui faliment anunţat: Patriciu vrea să vândă Mic.ro către 7 Eleven?

Cronica unui faliment anunţat: Patriciu vrea să vândă Mic.ro către 7 Eleven?

După cum scriam în urmă cu câteva zile în urmă, la Mic.ro este prăpăd. O informaţie de ultimă oră relevă faptul că omul de afaceri Dinu Patriciu, proprietarul Mic.ro, presat de datoriile către furnizorii care cer insolvenţa lanţului de magazine, de credite bancare şi de chirii neplătite de mai multe luni, negociază vânzarea sau asocierea firmei cu grupul internaţional 7 Eleven, susţin surse din piaţa de retail. „Negocierile cu 7 Eleven au început în toamna anului trecut şi au ca termen de finalizare luna martie 2012. Se discută despre o infuzie de capital în reţeaua Mic.ro de 60 de milioane de euro”, au declarat, pentru Mediafax, surse din retail. 7-Eleven este cel mai mare lanţ de magazine de proximitate din lume, cu peste 43.500 de unităţi în 16 state, din care 8.900 sunt localizate în America de Nord. Datoriile neplătite de mai multe luni, pe care lanţul Mic.ro le-a acumulat către o serie de furnizori, i-au făcut pe mulţi dintre aceştia să stopeze în ultimele luni livrările de mărfuri. Din acest motiv, rafturile magazinelor sunt pe jumătate goale.

7-eleven, cel mai mare lanț de magazine de proximitate din lume, cu peste 43.500 de unități în 16 state, a declarat, în exclusivitate pentru Capital că nu confirm] discuțiile cu Dinu Patriciu privind preluarea lanțului Mic.ro.

”7-eleven nu a făcut niciun anunț privind intrarea pe piața din România. Nu confirmăm niciun zvon și nu confirmăm nicio negociere”, spun reprezentanții companiei.

Alte articole:   Fotbaliștii Coronei, deciși să facă totul pentru a se menține pe primul loc

Unii furnizori au început să se organizeze în asociaţii. „Noi ne ocupăm acum de crearea unei asociaţii a furnizorilor păgubiţi de Mic.ro. Aceştia au fost mulţumiţi de colaborarea cu lanţul de retail până în luna august, dar din septembrie au început să întârzie cu plăţile. Avem clienţi care de atunci nu au mai primit niciun ban”, a declarat  Carmen Creţu, avocat la Coltuc şi Asociaţii, care reprezintă zece firme care au de încasat bani de la magazine.

CITEŞTE ŞI:

Ea spune că au primit banii doar cei care au cerut în instanţă insolvenţa firmelor Mic.ro Retail sau Minimax Discount (societate care operează magazinele miniMax) deţinute de Dinu Patriciu prin intermediul Mercadia Holland, societate înregistrată în Olanda.

„Când se introduce dosarul de intrare în insolvenţă încep să plătească, dar achită doar până la pragul de 40.000 de lei, de la care li se poate cere insolvenţa. Adică, dacă au datorii de 41.000 de lei, plătesc doar 2.000 de lei şi rămân cu creanţe de 39.000 de lei, pentru care nu li se mai poate cere insolvenţa în instanţă”, a adăugat Creţu.

Surse din piaţa de retail susţin şi că Mic.ro are chirii neplătite de mai multe luni în cazul multor magazine. Începând cu acest an, zeci de magazine Mic.ro din Bucureşti şi din întreaga ţară sunt închise, iar pe geamurile unora dintre ele sunt afişe pe care scrie „Spaţiu de închiriat”.

Alte articole:   Școlile din Ucea revin la scenariul verde

Nici magazinele mobile nu sunt mai performante. Din peste 100 de magazine mobile, cele mai multe au fost retrase în ultima perioadă de pe străzi.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Mercadia Holland nu au răspuns până la ora trasmiterii ştirii nici la întrebarea privind negocierile cu 7 Eleven şi nici la cele privind planurile de dezvoltare sau închidere a reţelei în acest an.

Potrivit reprezentanţilor Coface România, lanţul de magazine Mic.ro s-a dezvoltat din banii generaţi de comercializarea mărfurilor furnizate de producători, care sunt plătiţi cu întârzieri de peste 240 de zile.

„Lanţul de magazine Mic.ro nu şi-a respectat niciodată angajamentele, iar plăţile se efectuau cu întârzieri de peste 240 de zile”, a afirmat Anca Dan, credit risc manager în cadrul Coface România.

La rândul său, şeful Coface România, Cristian Ionescu, a spus că dezvoltarea retailerului a fost făcută cu banii obţinuţi prin vânzarea produselor furnizorilor Mic.ro.

„Dezvoltarea companiei s-a făcut pe banii furnizorilor, pe credit, întrucât banii investitorilor practic nu există”, a afirmat Ionescu, care a adăugat că o parte dintre firmele care furnizau marfă magazinele Mic.ro au solicitat opinia Coface cu privire la cum ar trebui sa procedeze pentru recuperarea creanţelor.

Dincolo de datoriile pe care le au la furnizori şi la proprietarii spaţiilor în care funcţionează, în ultimul an şi jumătate lanţurile de magazine deţinute de Patriciu, Mic.ro şi miniMax, s-au împrumutat de la mai multe bănci cu peste 45 de milioane de euro.

Alte articole:   VIDEO Allen Coliban, primele declaraţii după învestire

Astfel, în septembrie 2010, BCR a acordat o facilitate de credit de 13,2 milioane de euro societăţii Mercadia Holland. Trei luni mai târziu, Mic.ro Retail şi Minimax Discount au contractat două credite, de 9 milioane de euro şi, respectiv, 10 milioane de euro de la Unicredit Ţiriac Bank.

În mai 2011, Mic.ro Retail a luat de la BRD un credit de 5 milioane de euro, pentru ca în luna august a anului trecut, Mic.ro şi Minimax să garanteze cu bunurile aflate pe stoc creanţe de 10 milioane de euro la Raiffeisen Bank, plus dobânzi.

În luna septembrie a anului trecut, Mic.ro retail a preluat, printr-un contract de leasing semnat cu Unicredit Ţiriac, 131 de maşini Fiat Ducato Maxi Cabinato.

Patriciu deţinea în luna septembrie, prin intermediul Mercadia Holland, 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe şi 110 mobile, şi 58 de unităţi Macro şi miniMax.

El spunea atunci că planurile de dezvoltare prevăd un număr de 2.000 de unităţi Mic.ro fixe, 750 Mic.ro mobile şi 150 miniMax şi Mac.ro până la finele lui 2012. Valoarea totală a investiţiei era estimată la 250 de milioane de euro.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.