blog-logo

Jurnalul Naţional: Kronospan a luat un credit de 152 de milioane de euro cu declaraţii false

Jurnalul Naţional: Kronospan a luat un credit de 152 de milioane de euro cu declaraţii false

Fabrica Kronospan Braşov. Foto: Jurnalul Naţional (preluare Mediafax)

Austriecii de la Kronospan şi-au făcut simţită prezenţa în România încă din septembrie 1998, când au început să cumpere zeci de terenuri agricole din zona industrială a oraşului Braşov pentru a construi o fabrică de PAL.

La scurt timp, în februarie 1999, a luat naştere firma Kronospan România, al cărei unic acţionar era Kronospan Holding Ltd, o firmă de tip off-shore înregistrată în Cipru, iar funcţiile de administrator le-a revenit austriacului Peter Kaindl şi elveţianului Markus Habegger. Lucrările la fabrica de PAL de la Braşov au început în anul 2002 în baza unei autorizaţii emise de municipalitate, dar acestea au fost sistate, pentru că austriecii s-au orientat către platforma de la Sebeş.

Evaziune fiscală în Germania

Potrivit Jurnalul Naţional,  Peter Kaindl nu este doar un simplu administrator, el fiind chiar unul dintre patronii off-shore-ului Kronospan Holding Ltd. Însă, în timp de austriacul Peter Kaindl îşi făcea planuri măreţe pentru fabricile din Braşov şi Sebeş, autorităţile germane au demarat o amplă investigaţie. Concret, procu­rorii l-au acuzat pe Kaindl că, în calitate de comanager al concernului Kronospan, la fabricile din Sandebeck şi Lampertswalde, între anii 1997 şi 2002, a fraudat cu 25,5 milioane de euro sistemul de taxe şi alte 5,7 milioane de euro sub formă de subvenţii Banca de Dezvoltare a Saxoniei.

Alte articole:   Polițiștii au descoperit în locuința unui brașovean mai multe articole pirotehnice

Alături de el, în boxa acuzaţilor s-au mai aflat comanagerul Igno L. şi Rainer B., consilierul lor financiar. Divizia de Criminalitate Macroeconomică a Tribunalului Districtual din Paderborn a decis să îl amendeze cu suma de 5.000.000 de euro şi să îl condamne la doi ani de închisoare cu eliberare condiţionată. Complicii lui Kaindl au primit din partea instanţei pedepse cu închisoa­rea, cu posibilitatea de eliberare condiţionată, de 17 luni, respectiv 18 luni.

În ceea ce priveşte celelalte capete de acuzare, procurorii germani au ajuns la o înţelegere cu Kaindl. „El regretă fapta şi este gata pentru a găsi împreună o cale de înţelegere. Kaindl doreşte repararea completă a prejudiciului”, declara procurorul de caz. În declaraţia sa, Kaindl susţinea că şi-a plătit datoriile către Finanaţe şi Banca de Dezvoltare a Saxoniei, în valoarea de 31,2 milioane de euro, exact cât a fost estimată chiar valoarea fraudei.

„Kaindl s-a opus cererilor Germaniei, din vara anului 2003, de a fi judecat în stare de arest. Această «îndulcire» a pedepsei a devenit clară după ce Kaindl şi-a recunoscut vinovăţia. În caz contrar ar fi petrecut zece ani în închisoare.  Kaindl a «ieşit» din scenă  la jumătatea lunii septembrie, plecând în vacanţă, şi nu a putut fi contactat”, au notat jurnaliştii care au mo­nitorizat cazul la acea vreme.

Alte articole:   Țigările vor fi mai scumpe. UE urmează să propună o taxă pentru vaping (țigări electronice cu nicotină eliberată sub formă de vapori)
Credit de 152 de milioane de euro, luat cu declaraţii în fals

La aproape cinci ani după scandalul din Germania, Kronospan România a contractat un credit ipotecar în valoare de 152.000.000 de euro de la băncile austriece Erste Bank, Raiffeisenlandes Bank, Investkredit Bank AG şi Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Madrid, din Spania. Creditul a fost gajat cu terenurile de la Braşov, iar rolul de agent de garantare a creditului şi l-a asumat Banca Comercială Română.

Toate cele cinci bănci au fost reprezentate de Iuliana Tobă şi Diana Alina Teitler, iar Kronospan, de Diana Tangara. La capitolul „Declaraţii şi garanţii” din contractul de ipotecă se specifică clar că nu există nici un litigiu semnificativ, acţiune în justiţie, investigaţie sau procedură în curs de soluţionare împotriva Kronospan România ca urmare a titlului sau proprietăţii. Totodată, se mai precizează că Kronospan România nu are cunoştinţă despre existenţa vreunei ameninţări din partea vreunei persoane sau stat, sau autoritate locală, sau agenţie de reglementare care ar putea să emită vreo măsură.

La acelaşi capitol, dar de data aceasta la litera „K”, se menţionează că imobilul nu face obiectul vreunui litigiu cu privire la dreptul de proprietate (…).  Dar se pare că reprezentanţii firmei au uitat să le aducă la cunoştinţă creditorilor că în urmă cu un an, adică în 2007, Kronospan România a deschis un proces împotriva familiei Oancea, prin care solicita anularea documentelor de proprietate deţinute de aceştia. Sau poate că nu au uitat, din moment ce băncile şi-au asumat riscul acordării creditului. Între timp, Peter Kaindl a renunţat să mai administreze direct Kronospan România, în locul său rămânând off-shore-ul Kronospan Holding Ltd împreună cu elveţianul Markus Habegger.

Alte articole:   Cum să creezi o reclamă TV de succes
Kronospan stabileşte preţul, proştii din România plătesc

Concurenţa i-a amendat cu peste 1 milion de dolari pentru că au majorat preţul la PAL
Consiliul Concurenţei a constatat că societatea Kronospan a încălcat Legea concurenţei, prin săvârşirea unui abuz de poziţie dominantă în România, după ce a decis să majoreze preţul cu până la 50% pentru produsele de tip PAL. În urma acestei majorări, producătorii de mobilă s-au plâns faţă de această decizie a austriecilor.

Pentru această ilegalitate, Consiliul Concurenţei a decis să amendeze firma cu 3,5 milioane de lei. Nemul­ţumiţi de această decizie, austriecii au contestat amenda la Curtea de Apel Bucureşti, reuşind în primă fază anularea acesteia. Dar, după câţiva ani de procese, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au constatat că Kronospan a încălcat legislaţia, fiind obligată să îşi plătească amenda.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.