blog-logo

Kronospan SRL, implicată în scandaluri politice și imobilare!

Kronospan SRL, implicată în scandaluri politice și imobilare!

Substanţe cancerigene, începerea lucrărilor fără autorizaţii, acuzaţii de monopol, amenzi de peste 1 milion de dolari date de Consiliul Concurenţei, plus un avertisment pentru România din partea Comisiei Europene sunt doar câteva dintre detaliile cu care s-au făcut remarcaţi patronii firmei Kronospan România, cel mai mare producător de PAL din sud-estul Europei. În toată această afacere a fost părtaşă şi Elena Stolojan, soţia  europarlamentarului PDL Theodor Stolojan, notează Jurnalul Național.

Potrivit ziariștilor bucureșteni, Kronospan şi-a dezvoltat şi amenajat fabricile de la Brașov și Sebeș, de prelucrare a lemnului, fără a respecta cele mai elementare norme de protecţie a mediului, deoarece nimeni nu a avut curajul să îi tragă de mânecă ori de câte ori a fost cazul. Pentru producţia de PAL, fabricile folosesc formaldehidă, un gaz toxic şi cancerigen pentru om. Cel puţin aşa susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pe lângă acest gaz, fabricile poluează atmosfera cu pulberi în suspensie (PM 10). Mai mult, divizia chimică a grupului – Kronochem Şebeş – încearcă să repornească fabrica de formaldehidă de la Sebeş, care va avea o capacitate de producţie de 60.000 de tone pe an. Asta, dacă vor obţine toate avizele necesare, pentru că în anul 2007, Kronospan a construit de la sine putere o fabrică asemănătoare fără a avea autorizaţie şi studiu de impact asupra mediului. În schimb, Comisia Europeană a taxat România.

„Iniţial, autorităţile române au emis o decizie de demolare a fabricii, însă ulterior o judecătorie locală a anulat această decizie. Comisiei nu i s-a adus la cunoştinţă aplicarea nici unei sancţiuni asupra operatorului economic. Dacă nu se iau măsuri corespunzătoare în urma celui de-al doilea avertisment, România ar putea fi adusă în faţa Curţii Europene de Justiţie”, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene din martie 2010. Comisarul European pentru Mediu, Janez Potoãnik, preciza la acea vreme că simpla existenţă a le­gislaţiei nu este niciodată suficientă: „ea trebuie să se aplice şi în practică. România trebuie să se asigure că în astfel de cazuri se realizează evaluările impactului de mediu şi că orice hotărâri ulterioare sunt respectate”.

Alte articole:   Pompierii intervin, acum, pentru stingerea unui incendiu, în Sânpetru

La începutul anului 2008, firma Kronospan a decis să construiască fabrica de PAL în incinta oraşului Braşov, în baza aprobărilor primite în 2002. Atunci, organizaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) a sesizat Garda de Mediu, pentru că fabrica se construia fără un acord de mediu valabil. Comisarii nu au stat pe gânduri şi au amendat firma cu 30.000 de lei.

Nici Primăria nu a stat cu mâna în sân, pentru că a decis „sistarea lucrărilor şi încadrarea acestora în prevederile autorizaţiei de construire”. Şi pentru că lucrările avansau într-un ritm alert, reprezentanţii firmei s-au ales şi cu plângeri penale. Degeaba! Oana Bodea a declarat că Garda de Mediu a susţinut că valabilitatea Acordului de Mediu obţinut de companie în 2002 s-a întins numai pe o perioadă maximă de cinci ani, dar, conform prevederilor legale în vigoare, valabi­litatea acordului de mediu se întinde pe toată durata proiectului.

În schimb, secretarul asociaţiei Braşovul Ver­de, Eduard Csomortani, a preci­zat că lucrările au fost demarate fără a se respecta procedurile legale. „Am­plasamentul este ilegal con­struit. În urma debitării plăcilor rezultă acel PM 10 care este mult mai periculos decât formaldehida.” În plus, fabrica nu stă bine nici la capitolul zgomot.
Stolojan şi Kronospan, parteneri de afaceri
Numele Elenei Stolojan, soţia euro­parlamentarului Theodor Stoloan, este strâns legat de afacerea Kronospan. La scurt timp, după ce austriecii de la Kronospan şi-au făcut simţită prezenţa în România, mai exact în noiembrie 2001, Elena Stolojan a fost numită în funcţia de administrator al firmei Sepal Sebeş, pentru o perioadă de trei ani.

Ulterior a devenit şi beneficiarul unui pachet de acţiuni, iar mandatul de administrator i-a fost prelungit pâ­nă în februarie 2007. Nu a mai apucat să îşi ducă mandatul la final, pentru că şi-a vândut acţiunile către Kronospan Sebeş SA. În peri­oa­­da campaniei electo­rale din 2008, Partidul Ecologist Român l-a so­mat public pe candidatul la Pre­şe­dinţia României, Theo­dor Stolojan, să spună în ce relaţii se află cu austriecii de la Kronospan. Răspunsul nu a mai venit, pentru că Stolojan s-a îmbolnăvit subit, retrăgân­du-se din cursa prezidenţială. În pre­­zent, acţio­na­rul majoritar al Kronospan Sebeş este un fond de in­vestiţii din Austria alături de pa­tru off-shor-uri înregistrate în Cipru.

Alte articole:   Polițiștii au descoperit în locuința unui brașovean mai multe articole pirotehnice

A încălcat Legea concurenței!

În urma unei investigaţii pe pia­ţa producţiei şi comer­cia­lizării de PAL, Consiliul Concurenţei a constatat că societatea Kronos­pan a încălcat Legea con­cu­ren­ţei, prin săvâr­şirea unui abuz de poziţie dominantă. Practic, Con­siliul Concurenţei s-a au­to­sesizat după ce a analizat comportamentul firmei Kronospan pe piaţa românească, după ce a decis să majoreze preţul cu până la 50% pentru produsele de tip PAL.

Totodată, Asociaţia Pro­du­că­torilor de Mobilă din Ro­mânia a înaintat protestele mai multor societăţi beneficiare ale produselor fabricate şi co­mer­ciali­zate de Kronospan, re­fe­ri­toa­re la politica de preţuri pe care a aplicat-o această socie­tate. „Acu­zaţiile formulate de be­neficiarii acestor produse – pro­ducători de mobilă s-au axat pe lipsa justificărilor pentru creş­terea preţurilor anunţate de către noul proprietar, cât şi pe im­plicaţiile pe care le va avea această creştere a preţurilor asupra preţului mobilei”.

Consiliul Concurenţei a decis să amendeze Kronospan cu apro­ximativ 3,5 milioane RON, adică puţin peste 1 milion de dolari. Nemulţumiţi, austriecii au contestat amenda la Curtea de Apel Bucureşti, reuşind în primă fază să anuleze amenda. Numai că, la recurs, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au constatat că Kronospan a încălcat legislaţia, fiind obligată să îşi plătească amenda.

Alte articole:   INS: Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în comerţ, în următoarele trei luni
Kronospan, implicată și într-un scandal imobiliar

Compania Kronospan România SRL nu poate să demareze investiţii de 140 de milioane de euro în mărirea capacităţii de producţie a fabricii din Braşov, precum şi într-o nouă fabrică de cherestea din cauza unei familii care pretinde că este proprietara a 1,7 hectare din terenul ocupat de societate.

Potrivit Oanei Bodea, director PR/Marketing al Kronospan, investiţiile amintite ar fi avut ca urmare crearea a 330 de locuri de muncă directe şi a unui număr de 3.000 de locuri de muncă indirecte. Compania susţine că a cumpărat 100,6 hectare de teren la Braşov cu contracte de vânzare-cumpărare autentificate notarial. Ca urmare a acestor contracte, Kronospan s-a intabulat pe întreaga suprafaţă deţinută la Braşov.

Pe de altă parte, familia Oancea s-a intabulat, de asemenea, pe 1,7 hectare pe baza unui certificat de moştenitor. „În acest moment există o carte funciară dublă pentru cele 1,7 hectare. Pentru a stabili care este situaţia de fapt, Kronospan a demarat o acţiune în instanţă care tinde la consolidarea dreptului de proprietate al companiei asupra terenului în dispută”, se arată într-un comunicat al companiei austriece.
„În acest moment, acţiunile lui Mihai Oancea nu privesc de fapt terenul de 1,7 hectare, ci încearcă să blocheze în mod abuziv planurile investiţionale ale Kronospan în România. Domnul Oancea nu face altceva decât să şicaneze societatea fără să aştepte decizia instanţelor de judecată. Răspunsul lui Mihai Oancea la oferta noastră a fost să solicite 3,5 milioane de euro şi să ne ameninţe că preţul va creşte exponenţial dacă nu suntem de acord Este absurd şi abuziv. Kronospan va continua toate demersurile legale pentru a rezolva aceasta situaţie şi îşi va asuma orice decizie a instanţei de judecată”, a declarat Oana Bodea, citată de Bună Ziua Brașov.

Distribuie dacă îți place!
  1. […] au uitat să le aducă la cunoştinţă creditorilor că în urmă cu un an, adică în 2007, Kronospan România a deschis un proces împotriva familiei Oancea, prin care solicita anularea documentelor de proprietate deţinute de aceştia. Sau poate că nu au […]

    Reply
  2. […] fel, au fost ceva vâlvătăi când Kronospan a făcut fabrica din Stupini. Memoriile locuitorilor din acest cartier al Brașovului stau uitate pe la Primăria […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.