Guvernul falimentează corpul experţilor evaluatori

Guvernul falimentează corpul experţilor evaluatori

Dorina Danielescu, şefa ANRP

Experţii evaluatori acuză Guvernul de birocraţie, din cauza Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Pe de o parte, spune evaluatorii, birocratia afecteaza decontarea sumelor ce trebuie plătite expertilor evaluatori, iar pe de alta românii care trebui să intre in posesia fostelor lor proprietăti.

Într-o scrisoare deschisă adresata ANRP, dar şi Ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, un expert din Zărneşti, Cezar Petrescu, dezvăluie ce se întâmplă în acest domeniu:

Cezar Petrescu

„Principalul aspect (al blocajului) il reprezinta intarzierea nejustificata din partea consilierilor A.N.R.P. de a introduce in sedintele Comisiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor – C.C.S.D. pentru aprobare, rapoartele de evaluare predate de catre evaluator.

Motivul cel mai des invocat, este “lipsa unor documente din dosar”, motiv pentru care dosarul si nu raportul de evaluare, nu este supus aprobarii. Oare inainte de a transmite dosarul unui evaluator autorizat, nu statea in obligatiile acestui consilier sa-l verifice si sa solicite, acolo unde era cazul, documentele pe care le considera lipsa? Asa s-a ajuns in situatia ca fiecare evaluator care colaboreaza cu institutia pe care o conduceti, are zeci sau chiar sute de rapoarte de evaluare neaprobate.

Din cate am vazut pe site-ul institutiei, www.anrp.gov.ro la circuitul dosarelor, C.C.S.D. aproba rapoartele de evaluare si nu dosarele, lucru absolut corect, tinand cont de faptul ca se aproba cuantumul despagubirilor care revin fiecarui petent si nu documente care dovedesc dreptul la despagubire, corectitudinea verificarii acestora revenind consilierului desemnat, dupa ce acestea au trecut prin filtrul primariilor si prefecturilor.

Alte articole:   Lucruri pe care trebuie să le înțeleagă orice partid care preia guvernarea

Un motiv in plus pentru care va sesizez aceste aspect, il reprezinta faptul ca o valoare a unui imobil stabilita printr-un raport de evaluare, conform Standardelor Internationale de Evaluare, este valabila la un moment dat, mai précis la data intocmirii raportului. Tinand cont ca la acest moment exista mii de rapoarte de evaluare neaprobate inca, predate in ultimii ani, valoarea stabilita de catre evaluatori la momentul respectiv, nu mai are nici o legatura cu valoarea actuala de piata. Un alt aspect il reprezinta faptul ca din punctual de vedere al evaluatorilor, acestia au inglobat munca si cheltuieli directe, si-au dus treaba la bun sfarsit, majoritatea respectand termenele stabilite, dar nu au reusit inca sa-si recupereze sumele reprezentand contravaloarea acestor lucrari, din motivele prezentate mai sus.

Propuneri:

  • 1. Stabilirea unui termen de maxim 30 zile, in care raportul sa fie supus aprobarii C.C.S.D. sau in care i se pot solicita clarificari evaluatorului, daca este cazul;
  • 2. Aprobarea in regim de urgent a tuturor rapoartelor de evaluare depuse la A.N.R.P. in ultimii ani si neaprobate inca, asupra carora nu s-au cerut clarificari de catre angajatii dumneavoastra in ultimele 30 de zile, timp suficient pentru a fi verificate de catre acestia. O sa descoperiti probabil, ca reprezinta un procent destul de mare din numarul dosarelor nerezolvate;
  • 3. Crearea unei adrese de email de comunicare directa cu evaluatorii colaboratori ai A.N.R.P.;
  • 4. Crearea unei baze de date in care sa fie cuprinse toate imobilele evaluate de-a lungul timpului (doar tipul imobilului, localitate, zona, descrierea sumara a acestuia, valoarea la care a fost evaluat) la care, printr-o parola, sa avem acces toti evaluatorii colaboratori. Aceasta baza de date usureaza intocmirea rapoartelor de evaluare.
Alte articole:   Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

Va asigur ca sunt constient de decizia mea de a va transmite aceasta scrisoare, dar sper in justa si dreapta dumneavoastra judecata astfel incat, colaborarea noastra sa continue si mai departe“,  încheie Cezar Petrescu această scrisoare deschisă…

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap