blog-logo

Borbely promite salvarea pădurilor virgine

Borbely promite salvarea pădurilor virgine

Laszlo Borbely, minstrul Mediului şi al Pădurilor

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a fost, marţi, la o plimbare în pădurile Şincii din judeţul Braşov. Cu acest prilej, László Borbély a declarat că “Ministerul Mediului şi Pădurilor a iniţiat recent un proiect legislativ de modificare a Normelor tehnice pentru amenajarea pădurilor. Prin acest act ne propunem ca pădurile virgine şi cvasivirgine, identificate până în prezent, să fie zonate în tipul funcţional I de protecţie, categoria funcţională păduri virgine.”

Ministrul Mediului şi Pădurilor a explicat că, pe baza viitoarei legi, vor fi protejate toate arboretele virgine sau pădurile seculare cu structuri primare, ecosisteme forestiere care s-au guvernat dintotdeauna prin procesele biocenotice naturale.

Alte articole:   VIDEO Schengen: Europarlamentarul Eugen Tomac anunță că a deschis luni o acțiune împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție

Conform estimărilor, în România se regăsesc în prezent circa 250.000 ha de păduri seculare, la care influenţa antropică de-a lungul timpului, a fost foarte redusă.

“În tipul I funcţional, categorie la care se încadrează aceste păduri, este interzisă orice fel de intervenţie silviculturală” a precizat László Borbély.

Totodată, MMP a iniţiat demersuri pentru acordarea de compensaţii proprietarilor de păduri afectaţi de măsurile de protecţie preconizate. Astfel, László Borbély a declarat că “Noi am notificat Comisia Europeană asupra acordării formelor de sprijin pentru aceşti proprietari care înregistrează pierderi de venit. Aşteptăm răspunsul. Mai există şi alternativa de a promova măsuri de sprijin prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În acest sens, valoarea estimată este de 100.000.000 euro, pentru o perioadă de 5 ani.”

Alte articole:   SlanăFest Brașov, ediția a IV-a!

Ministrul mediului și pădurilor a reiterat că în acest moment, există în Parlament un proiect de lege prin care furtul de lemne, indiferent de cantitate, va fi pedepsit penal, nu numai in cazurile în care este depăşită cantitatea de 5 mc, aşa cum este în momentul de faţă.

”Doar aşa cred că putem pune capăt sau cel puţin să reducem numărul de ilegalităţi din ţară. Totodată, ne vom adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru a atrage atenția asupra pericolului social reprezentat de tăierile ilegale, având în vedere și faptul că doar 0,5% din dosare au fost soluționate”, a mai spus László Borbély.

Distribuie dacă îți place!
  1. un mincinos de ministru ca si ceilalti si ca si viitorii ministri.sa dovedeasca prin fafte,,facute,, nu prin tralala,blablabla,etc.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.