blog-logo

Ţi-ai echipat maşina cu anvelope de iarnă? Află AICI cum trebuie să le alegi şi ce amenzi rişti dacă nu le foloseşti!

Ţi-ai echipat maşina cu anvelope de iarnă? Află AICI cum trebuie să le alegi şi ce amenzi rişti dacă nu le foloseşti!

Dacă mâine s-ar schimba brusc vremea, iar drumurile publice din judeţ s-ar acoperi de zăpadă, riscaţi să fiţi amendaţi dacă nu aveţi maşina echipată cu anvelope de iarnă.

Noua lege privind obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei a intrat în vigoare de la 1 noiembrie şi este „valabilă“ până la 1 martie 2012.

În primul rand, un conducător auto trebuie să achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR în cartea de identitate a vehiculului şi să poarte marcajul M+S, M.S sau M&S. Sunt acceptate şi anvelopele denumite comercial „all seasons“ şi asta doar dacă au şi ele marcajul specific anvelopelor de zăpadă, adică M+S, M.S. sau  M&S.

Alte articole:   Incendiu la o șură din localitatea Moieciu de Jos

Atenţie însă, dacă alegeţi caucicurile second-hand. Nu sunt recomandate anvelopele de iarnă mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm.

Sancţiuni usturătoare

Conducătorii autovehiculelor care vor fi prinşi că circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă vor fi pasibili de amendă. Poliţia Rutieră poate aplica sancţiuni cuprinse între 603 şi 1 340 lei, precum şi de la 9 la 20 puncte-amendă, cu ridicarea certificatului de înmatriculare, în timp ce amenzile aplicate de RAR pot ajunge până la 4.000 lei.

În cazul vehiculelor de transport marfă sau persoane, neechiparea cu anvelope de iarnă şi lanţuri este pasibilă de amendă între 2 500 şi 4 000 de lei, precum şi cu reţinerea talonului. În plus, dacă fapta constatată are ca efect şi blocarea unui sector de drum, sancţiunea contravenţională poate ajunge până la 8 000 lei, plus costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Alte articole:   Baschet feminin: S-au stabilit echipele calificate în turneul Final 8 al Cupei României

Agenţii de circulaţie nu vor putea da amenzi pentru neechiparea cu cauciucuri de iarnă, în lipsa unui reprezentant al RAR.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.