blog-logo

„Hai la Focul lui Sumedru!”

„Hai la Focul lui Sumedru!”

Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria şi Consiliul Local Fundata, Şcoala Generală Şirnea şi Asociaţia „PRO Şirnea” vă invită în data de 25 octombrie 2011 la sărbătoarea Focul lui Sumedru, în satul turistic Şirnea, începând cu ora 15.00.

În noaptea de 25/26 octombrie a fiecărui an, se desfăşoară în localităţile din Zona etnografică Bran un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri şi întreţinut cu lemne uscate, se adună întrega suflare a satului şi se strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu lui Sumedru!”. Femeile împart covrigi, nuci, mere şi băutură. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile.

Alte articole:   SNPPC: Polițiștii nu agreează o nouă lege a salarizării, dacă actuala nu se aplică integral

Sărbătoarea are de fapt o sorginte precreştină, iar focurile care se aprindeau erau pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în aceată perioadă. Focul are rol protector, prin foc trecând tinerii şi copii care aruncă cu tăciuni aprinşi.

Sfântul Dumitru, celebrat în data de 26 octombrie, este o divinitate pastorală, protector al păstorilor. Este vorba de „focul viu” al ciobanilor români, care purifică îndeosebi păstorii şi turmele.

Evenimentele se vor desfăşura după următorul program:

  • ora 15.00 la Muzeul „Nicolae Frunteş” – Legenda Branului, Tradiţii legate de Focul lui Sumedru, poiezie tematică;
  • ora 16.00 Vecernie şi Litia Sf. Dumitru la biserica din Şirnea;
  • ora 19.00 aprinderea focului;
  • ora 21.00 Agapa Sf. Dimitrie.
Alte articole:   VIDEO Schengen: Europarlamentarul Eugen Tomac anunță că a deschis luni o acțiune împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție

Participă Ansamblul „Plaiurile Dumbrăviţei”.

„Focul lui Sumedru“ și la Moieciu

La Moieciu de Jos, Focul lui Sumedru va fi organizat în seara de 25 octombrie începând cu ora 16.00. Pentru prima data, evenimentul va fi transmis în  direct pe Favorit TV, incepand cu ora 19.00 până la ora 22.00.
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.