blog-logo

Nicoleta Buta (PC): Braşovenii au ajuns să cerşească ajutoare de căldură, din cauza incompetenţei edililor

Nicoleta Buta (PC): Braşovenii au ajuns să cerşească ajutoare de căldură, din cauza incompetenţei edililor

„Primăria Brasov ne condamnă pe toti sa platim ineficienta sistemului centralizat de termoficare. Investitia din buzunarele cetatenilor platitori de taxe si impozite se va dirija catre reabilitare si posibile subventii… ce dau bine la imagine. Strategia este marca PDL“, a explicat purtătorul de cuvâtn al PC Braşov cum „funcţionează“ schema cu încălzirea centralizată în urbea de la poalale Tâmpei.

Potrivit calculelor efectuate de catre Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din România, pentru perioada octombrie – decembrie 2011, prezentate de conservatori, braşovenii vor plati lunar caldura şi apa calda, pentru o garsoniera între 142 şi 195 de lei. Pentru cei care au patru camere sumele o iau razna: aproape 750 de lei. Multe dintre restanţele acumulate de braşovenii care nu au mai putut să-şi plătească facturile la apa caldă şi căldură nu au fost achitate nici acum, astfel ca datoriile vor creste si mai mult in conditiile in care facturile vor fi si mai mari.

Alte articole:   S-a finalizat modernizarea DJ 104 L Dacia - Viscri - Bunești

Nu toţi locuitorii vor putea beneficia de „amabilitatea” Guvernului, deoarece ajutoare pentru căldură vor primi doar cei ce au un venit mai mic de 786 de lei pe membru de familie. „Saracii (estimati la circa 40.000, la Brasov) vor sta la coada si se vor putea umili cerand ajutorul de la Guvern, pana la sfarsitul lunii noiembrie. Asta daca nu au motociclete, motorete, scutere şi autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, peste trei bovine, peste cinci porcine, peste 20 de ovine sau caprine şi peste 15 familii de albine. Si cel care are o drujbă este deja prea bogat pentru ajutor de încălzire. Ce nu ne spune nimeni, este ca, de fapt, toti proprietarii de apartamente, adica si cei care si-au taiat cheltuielile la mancare si medicamente si si-au pus centrale termice, vor plati cu varf si indesat“, a precizat Nicoleta Buta.

Alte articole:   Modificări orar RATBV pe traseele 320 (Brașov - Feldioara) și 24

În acest context, reprezentanta conservatorilor a venit cu o serie de chestiuni şi concluzii despre situaţia încălzirii centralizate din Braşov.

  • Primaria Brasov nu a anuntat inca daca va suporta diferenta de cost pentru energia termica produsa in sistem centralizat. Ceea ce este insa foarte clar e faptul ca, daca o va face va fi doar pentru a mai marca o pagina de imagine (politica), dar din pacate pe banii nostri ai tuturor, daca tinem cont doar de urmatoarele date:
  • Sistemul centralizat de incalzire al Brasovului este pe lista fruntasilor la capitolul pierderi
  • Brasovul are in prezent printre cele mai mari costuri de productie pentru energia termica (pana in aceasta iarna diferenta dintre costul de productie al unei Gcal si cel pentru populatie era de 251 de lei, care se acoperea din subventii, care au fost taiate de catre guvernul Boc)
  • CET-ul, care a trait din subventiile acordate de guvern a consumat in ultimii 3 ani, 200 de milioane de RON, adica aproape 70 de milioane de RON anual, aceasta suma fiind necesar a se acoperi acum in totalitate  de la bugetul local, in lipsa subventiilor de la guvern; la un calcul simplu, numai subventia din 2009 catre CET ar fi acoperit achizitionarea a aproximativ 20.000 de centrale de apartament, adica pentru toti  cei care au mai ramas conectati la sistemul centralizat de termoficare(mai sunt doar circa 17.000 de utilizatori ai sistemului centralizat, majoritatea cu datorii uriase la intretinere).
Alte articole:   MAI: Zilnic au loc, în medie, cinci cazuri de viol în România

 

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.