20 de autobuze electrice pentru transportul public din oraș

20 de autobuze electrice pentru transportul public din oraș

Municipiul Brașov va încheia două parteneriate cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), pentru achiziția a 20 de autobuze electrice care vor fi utilizate în transportul public din oraș.

Un prim acord se va semna pentru achiziţia a opt autobuze electrice cu lungimea de 12 metri şi alte 12 cu lungimea de 18 metri.

În acelaşi contract vor fi cumpărate şi trei staţii de încărcare lentă, opt staţii de încărcare rapidă, precum şi opt echipamente şi sisteme de transport inteligente. Valoarea estimativă a acestora este de 26,84 milioane de lei cu TVA inclus.

Prin cel de-al doilea accord se vor achiziționa celelalte 12 vehicule electrice cu o lungime de 18 metri, plus patru staţii de încărcare rapidă, 12 staţii de încărcare lentă şi 12 echipamente şi sisteme de transport inteligente. Valoarea eligibilă a acestora este de 47,06 milioane lei cu TVA.

Alte articole:   CSM Corona Brașov a învins CSM Galați cu 8-2 în Campionatul Național de Hochei pe Gheață

Municipalitatea braşoveană va asigura cofinanţarea de 2%

Achiziția, în valoare totală de 73,90 milioane de lei, va fi făcută de către Ministerul Dezvoltării, în numele municipiului Brașov, din fonduri europene, prin Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

În ambele situaţii, municipalitatea braşoveană va asigura cofinanţarea de 2%, ceea ce înseamnă 540.000 de lei pentru primul lot de autobuze electrice, iar pentru celelalte 20 de vehicule, municipalitatea braşoveană urmează să plătească 950.000 lei.

Fără studii de trafic și de oportunitate

Achiziția autobuzelor electrice ar trebui să se desfășoare destul de repede, având în vedere că acest parteneriat cu Ministerul Dezvoltării are la bază trei chestionare care au fost transmise deja la Brașov de către JASPERS.

Alte articole:   Festivalul Cerbul de Aur s-ar putea relua la Brașov

JASPERS (Asistenţă Comună pentru Sprijinirea Proiectelor în Regiunile Europene) este un parteneriat între Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiţii (BEI).

„Prin participarea la parteneriatul iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Locale, oraşele partenere nu mai au obligaţia de a elabora/ finaliza studiul de trafic, studiul de oportunitate şi cererea de finanţare, acestea fiind de facto înlocuite, din punctul de vedere al contribuţiei oraşelor la pregătirea proiectelor, de cele trei chestionare transmise de JASPERS în perioada de pregătire a proiectului. Documentaţia de licitaţie pentru achiziţionarea mijloacelor de transport va fi elaborată de către MDRAP, cu sprijin JASPERS, în colaborare cu oraşele partenere, pentru îndeplinirea tuturor specificaţiilor tehnice particulare aferente sistemelor de transport public respective“, se arată în documentația celor două proeicte de hotărâre (pentru achiziția celor 20 de autobuze electrice), care vor fi supuse aprobării azi în Consiliul Local.

După achiziția autobuzelor, Municipalitatea va avea obligaţia să menţină proprietatea asupra acestora pe o perioadă de cel puţin 5 ani de la data efectuării plăţii finale, să asigure exploatarea şi întreţinerea lor, precum şi funcţionarea la locul de desfăşurare a proiectului.

Alte articole:   Consilierul lui Putin: Moldova și Ucraina vor înceta să mai existe ca state. Ce spune despre România

Pe perioada de durabilitate a proiectului, Primăria Brașov trebuie să asigure prestarea serviciului de transport public de călători pentru care s-au realizat investiţiile.

Foto: monitorulexpres.ro

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate