Remember. Poveştile participanţilor la prima revoltă anticomunistă din 15 Noiembrie 1987

Remember. Poveştile participanţilor la prima revoltă anticomunistă din 15 Noiembrie 1987

15 Noiembrie 1987 a fost ziua în care Braşovul a dat semnalul că dictatura comunistă din România se clatină din temelii. Cei care au avut curajul de a protesta în stradă şi de a striga „Jos comunsimul!“, „Jos Ceauşescu!“ au fost muncitorii de la Uzina de Autocamioane „Steagul Roşu“, care erau sătuli de mizerie, frig şi neajunsuri.

Primele proteste au început practic pe 14 noiembrie 1987, la Secția 440 „Matrițe“ a întreprinderii de autocamioane „Steagul Roșu“. Era zi de salariu, iar muncitorii au primit doar jumătate din bani. Pe fluturașii de salariu, în dreptul rubricii „Rețineri“ era scris cuvântul „social“. Muncitorii au decis atunci să nu mai lucreze, iar schimbul de noapte nici nu a pornit utilajele. Pentru că nu au primit niciun răspuns de la conducerea întreprinderii, imediat ce au sosit şi muncitorii din schimbul I, protestele s-au amplificat şi cu toţii au ieşit în stradă, potrivit wikipedia.org.

Marşul muncitorilor curajoşi

În marşul muncitorilor s-au alăturat alte mii de braşoveni şi, împreună, au ajuns pâna în faţa Comitetului Judeţean al PCR (Partidului Comunist Român). Pentru că s-a lovit de refuzul autorităţilor, marea de braşoveni revoltaţi a atacat şi devastat sediul comunist. Au doborât atunci portretul dictatorului Ceauşescu de pe frontispiciul clădirii şi l-au incendiat. Imediat după această faptă, forţele de represiune au intervenit brutal pentru a opri  Revolta Anticomunistă. Au urmat arestări masive, anchete, bătăi şi torturi groaznice în beciurile Miliţiei şi ale Securităţii din cauza cărora o parte dintre novembrişti au murit ulterior, iar alţii s-au ales cu boli degenerative grave. Potrivit site-ului oficial 15noiembrie1987.ro au fost deportaţi atunci 61 de muncitori şi li s-a schimbat locul de muncă la alţi 27.

CITEŞTE AICI numele celor care au participat la această primă revoltă anticoministă.

Dupa evenimentele din decembrie 1989, majoritatea celor deportaţi s-au reîntors în Braşov. Nu la fel s-a întâmplat şi cu „Vasile Vieru, unul dintre cei 61 de muncitori deportaţi, care decedase la Bârlad, în septembrie 1988, la mai putin de un an de la anchetă, în urmă maltratărilor la care a fost supus la Inspectoratul General al Miliţiei din Bucureşti“, informează acelaşi site.

Povestea de iubire a doi miri, umbrită de comunişti

Printre cei care au participat la manifestaţia spontană din 15 Noiembrie 1987 se numără şi Corina şi Dan Iacob. Corina, care avea atunci numai 20 de ani şi care era proaspăt căsătorită a rămas alături de soţul ei chiar dacă au avut de îndurat multe.

„Soţul meu, cu care mă căsătorisem de trei săptămâni, a fost chemat la anchete, apoi judecat cu uşile închise şi deportat la Păuşa, lângă Călimăneşti-Căciulata. Aşa a început calvarul. Mă chemau mereu la sediul PCR, pentru a mă convinge să divorţez de Dan. Le spuneam că abia m-am căsătorit, că îl iubesc şi nu vreau să mă despart de el. Am primit următorul răspuns: «Ce iubire? Ai liceul, eşti braşoveancă, gândeşte-te: ori divorţezi, ori pleci după el!»”, a declarat Corina pentru puterea.ro.

Femeia şi-a abandonat cariera şi casa, a îndurat de frig şi foame şi a suportat multe alte umilinţe, alături de soţul ei pe care îl urmase pe şantier. „Securiştii mă urmăreau mereu. Erau cu mine 24 de ore din 24, făceau parte din aerul respirat, până în decembrie 1989. A fost foarte greu!“, a povestit şi Dan Iacob pentru aceeaşi sursă. Cei doi soţi au fost urmăriţi tot timpul de oamenii Securităţii, dar dragostea i-a unit şi i-a ajutat să meargă mai departe.

Sute de braşoveni alearg[ la Crosul 15 Noiembrie

Pe 2 ianuarie 1990 s-a înfiinţat la Braşov Asociaţia „15 Noiembrie 1987“. Mai multe despre istoricul asociaţiei CITEŞTE AICI. An de an, Crosul 15 Noiembrie aminteşte de revolta muncitorilor braşoveni din 1987. Evenimentul, organizat de Asociaţia 15 Noiembrie ‘87 în ultimii 22 de ani se bucură de fiecare dată de participarea braşovenilor de toate vârstele. Traseul crosului este drumul străbătut acum 24 de ani de protestarii care au avut curajul să strige ,,Jos Ceauşescu!“. Cei care aleargă parcurg următorul traseu: Roman SA – Calea Bucureşti – Spitalul Judeţean – Hidromecanica – Cinema Patria – Bulevardul 15 Noiembrie – Prefectură. De doi ani, Crosul 15 Noiembrie este organizat în parteneriat cu Hospice Casa Speranţei, cu scopul strângerii de fonduri pentru bolnavii incurabili. De asemenea, în fiecare an, pe 15 noiembrie are loc o ceremonie religioasă şi una de depunere de coroane la Troiţa de la Spitalul Judeţean, monument ridicat în memoria novembriştilor.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate