Pătrașcu: Se construiesc ansambluri imobiliare zilnic, dar nu vedem niciun fel de preocupare pentru amenajarea de zone verzi

Municipiul Brașov este cunoscut în România și în străinătate, în primul rând, pentru amplasarea sa, în mijlocul țării, pentru natură, pentru munții și pădurile ce-l înconjoară, dar și pentru aerul curat. Stațiunea Poiana Brașov concurează cu succes cu stațiunile de top din Austria sau Elveția. Din acest motiv, Poiana ar trebui să fie protejată mai mult și păstrată așa cum ne-au lasat-o înaintașii noștri.

Numai că, în loc să avem grijă de această bogăție a noastră, o lăsăm pradă defrișărilor și dezvoltării imobiliare haotice. S-a ajuns să se construiască peste tot, fără a se respecta legislația în vigoare. Altfel nu se poate explica cum au răsărit clădiri după clădiri, fie că vorbim despre Poiana Mică, fie că discutăm despre stațiunea Poiana Brașov.

Mai nou, vedem pe site-urile cu anunțuri că se vând hectare de teren în Poiana Brașov!

Problema este că în anunț se precizează foarte clar și citeț faptul că TOATĂ PĂDUREA poate fi tăiată. Mă întreb, cum este posibil așa ceva, unde sunt autoritățile de mediu? 

Vorbim despre un adevărat masacru. Mă întreb, oare câte sute de hectare pot să dispară printr-un simplu document semnat? Cred că este timpul, acum în al douăsprezecelea ceas, să protejăm mai mult mediul, natura, această bogăție neprețuită de care dispunem. Voi discuta cu organele de control ale instituțiilor cu atribuții pe partea de mediu din Brașov. Vreau să știu cum este posibil să se întâmple așa ceva, cine a dat aceste aprobări și care este baza legală? Să nu uităm că Brașovul se află în topul orașelor poluate. În loc să fie plantați mai mulți copaci, se fac defrișări!

Un alt subiect pe care doresc să îl aduc în atenția presei și totodată al brașovenilor este legat de parcurile și spațiile verzi din Brașov. Brașovul nu excelează la capitolul parcuri. Avem natură, dar în exteriorul orașului. Iar acesta este unul din motivele poluării la Brașov, că lipsesc parcurile și spațiile verzi. Vedem că se construiesc ansambluri imobiliare zilnic, dar nu vedem niciun fel de preocupare pentru amenajarea de zone verzi, cu copaci, flori etc.

Dezvoltatorii imobiliari vin cu tot felul de schițe în care apar copaci, locuri de joacă, spații verzi, dar, în realitate, după ce se construiește blocul, aceste lucruri nu se mai regăsesc nicăieri, sau sunt amenajate la o scară mult mai mică decât era prevăzut. Întrebarea mea este dacă mai verifică cineva aceste aspecte, pentru că realitatea o știm cu toții. Ce fac angajații compartimentelor din zona urbanistică, sunt controale reale, pe teren sau doar în documente? În acest sens, mă voi consulta cu consilierii locali ai PSD pentru a lămuri această problemă. Îmi doresc ca brașovenii să fie informați acolo unde nu este respectată legislația. Să nu uităm, de asemenea,  că, în zonele unde s-a construit a fost afectată și partea carosabilă. S-a spart asfaltul pentru racorduri la canalizare, alimentare cu apă sau energie electrică, dar, la final, nimic nu mai arată ca înainte de începerea lucrărilor. Nimeni nu supraveghează aceste lucrări! Astfel, în mai toate aceste zone când treci cu mașina dai peste denivelări, șanțuri, iar în unele locuri s-au creat chiar adevărate cratere. Verifică oare cineva din Primăria Brașov aceste aspecte?

Reamenajarea parcului din Centrul Civic

Parcul din Centrul Civic arată de-a dreptul deplorabil. Avem un oraș frumos, dar nu suntem în stare să amenajăm un parc în centrul orașului. De ani buni, acest parc pare a fi părăsit, arătând de-a dreptul sinistru. Este amenajată o mică zonă de joacă pentru copii și terenurile de sport, iar în rest, peisaj dezolant. Nu bănci, nu flori, nu garduri verzi. Oare Brașovul nu merită un parc în adevăratul sens al cuvântului, unde brașovenii să se poată plimba liniștiți? Aleile, de asemenea, nu mai sunt deloc întreținute, iar atunci când plouă, totul este plin de noroi.

Din acest motiv, voi discuta cu colegii mei care sunt consilieri locali să propună în cadrul unei ședințe reamenajarea parcului din Centrul Civic. Haideți să schimbăm împreună fața orașului, să ne unim și să nu mai lăsăm totul la voia întâmplării! Vin turiștii la Brașov și sunt întâmpinați de turnuri și bastioane părăsite, abandonate de autoritățile județene, văd o cetate a orașului ÎNCHISĂ, văd istoria lăsată de izbeliște. Cu ce a ajuns să se mândrească în momentul de față, Brașovul?

  • Lucian Pătrașcu
  • președinte al Organizației Municipale a PSD Brașov
Distribuie dacă îți place!
Loading...
  1. Nu mai e mult si Dealul Melcilor va disparea, pe versantii lui despaduriti construindu-se noi blocuri, unele atentand cu inaltimea lor la soarele si asa putin al vechilor locuitori din zona. Faceti un reportaj acolo (la capatul strazii Matei Basarab, nr. 90 si urmatoarele), poate se reuseste salvarea a ce a mai ramas din padure…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.