Încep controalele ANAF pentru verificarea noilor case de marcat

Încep controalele ANAF pentru verificarea noilor case de marcat

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF anunță „acţiuni de control tematic”, începând cu 15 martie, privind respectarea obligaţiei de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic, la firmele care desfășoară activități economice, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă, de Ministerul Finanţelor.

Verificările sunt determinate de faptul că cererea de achiziţionare de aparate de marcat cu jurnal electronic a înregistrat un declin accentuat în perioada decembrie-februarie, iar vânzările s-au diminuat drastic.

Mai mult decât atât, solicitările de instalare şi punere în funcţiune a noilor aparate de marcat, au scăzut chiar şi în cazul aparatelor achiziţionate deja, sau pentru care au fost achitate avansuri, fiind semnalate numeroase situaţii în care aparatele sunt lăsate de utilizatori în custodie în depozitele distribuitorilor.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor precizează că termenele de remediere a deficiențelor descoperite în cadrul controalelor vor fi foarte scurte, iar cei care nu se conformează riscă amenzi.

„Termenele de intrare în legalitate pe care le vor stabili inspectorii ANAF, potrivit legii prevenţiei, vor fi scurte având în vedere faptul că pe piaţă există toate modelele de aparate de marcat necesare utilizatorilor, iar în ceea ce priveşte capacitatea de eliberare a seriilor fiscale de către ANAF şi instalarea de către unităţile de service nu au mai fost semnalate dificultăţi sau întârzieri. De asemenea, în termen de 10 zile de la expirarea termenului de intrare în legalitate se va relua controlul şi se vor aplica amenzile prevăzute de lege”, se menționează în comunicat.

Conform Ministerului Finanţelor, în sistemul informativ al ANAF au fost înregistrate 484.499 case de marcat digitale, 382.921 au identificator fiscal atribuit, iar 304.138 sunt în funcţiune la contribuabili.

Foto: arhiva/b365.ro

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap