Elevii și studenții din Brașov pot participa la acțiunile Parlamentului European al Tinerilor

Elevii și studenții din Brașov pot participa la acțiunile Parlamentului European al Tinerilor

Tinerii brașoveni cu vârsta între 16 și 21 de ani pot participa la acțiunile Parlamentului European al Tinerilor – European Youth Parliament (EYP). În martie și aprilie, la Bușteni, structura educațională care funcționează pe lângă și după modelul Parlamentului European va organiza Sesiunile Regionale de Selecție din Primăvara 2019 pentru tinerii din Muntenia, Transilvania și Moldova. Fiecare sesiune reprezintă o simulare a deciziilor luate în Parlamentul European. Tinerii participanți sunt împărțiți în comitete de 11 oameni și le este alocat un topic de interes european, de la cyber security la incluziunea socială a minorităților, de la discrepanțele dintre sistemele educaționale în cadrul UE, până la probleme de economie.

Aceștia vor fi ghidați de un ”chairperson” – un EYP-er mai experimentat al cărui rol este să îi îndrume pe tot parcursul sesiunii și să faciliteze comunicarea dintre membrii comitetului. În urma sesiunilor de selecție, tinerii care s-au remarcat pot avansa, primind recomandare pentru Sesiunea Națională de Selecție, și, ulterior, Sesiunea Internațională.

Persoanele care vor trece de selecția națională pot participa la evenimente precum a 92-a Sesiune Internațională, care va avea loc la Milano, iar membrii activi ai proiectului la a 93-a Sesiune Internațională a EYP, organizată în Varșovia (Polonia).

Anual, EYP organizează 600 evenimente în peste 40 de țări, adunând un total de 35.000 de tineri. În România EYP activează în 24 de județe, în Brașov fiind activi aproape 50 de tineri. Prima participare a românilor la acțiunile EYP a avut loc în anul 1996, odată cu Sesiunea Internațională de la Salonic. Primele evenimente din interiorul țării s-au desfășurat în anul 2007 și de atunci EYP România organizează anual sesiuni de selecție la nivel regional, național, forumuri internaționale și traininguri în care este explicată structura proiectului la nivel intern, detalii organizatorice și despre contribuția academică sau tehnică a fiecărui membru ce dorește să se implice în acest sens.

În primăvara 2019, EYP Romania va organiza câte o Sesiune Regională de Selecție pentru fiecare regiune, după cum urmează:

 • Muntenia: 30 martie – 1 aprilie 2019; Bușteni-Prahova
 • Transilvania: 5 – 7 aprilie 2019; Bușteni-Prahova
 • Moldova: 12 – 14 aprilie 2019; Bușteni-Prahova

Criteriile de participare la Sesiunea Regională de Selecție

Persoanele interesate să participe la eveniment trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

 • 1. Să fie elevi/studenți cu vârsta cuprinsă între 16 – 21 ani;
 • 2. Să nu mai fi participat la sesiunile de selecție ale proiectului;
 • 3. Să aibă cunoștințe temeinice de limba engleză;
 • 4. Să fie pasionat de domeniile economice și administrativ – politice;
 • 5. Delegația aplicantă trebuie să fie formată din 11 membri (participarea profesorului este opțională);
 • 6. Să achite taxa de participare (300 lei/candidat).

Detalii pe pagina de facebook, site sau canalul de youtube. Pentru înscrieri, elevii o pot contacta direct pe Selma Piukovici, coordonatorul județean Brașov pe rețelele de socializare.

Pentru mine, experienţa EYP reprezintă una de dezvoltare pe toate planurile. Cand m-am înscris la prima mea sesiune, nu ştiam exact in ce mă îmbarcasem dar curând am descoperit în EYP o comunitatea de oameni care cunosc problemele societății europene cotidiene şi care vor să schimbe ceva, să aibă un impact asupra lumii. Am descoperit un loc unde vocea fiecăruia contează si fiecare opinie este prețuita. Am fondat prietenii și am învațat despre lumea care ne înconjoară. Se poate spune ca într-un fel mi-am găsit tribul: un grup de oamenii însetaţi de cunoaştere si care sunt gata să preia frâiele Europei, un mediu plind de indivizi care vor să mute munții. EYP este o experiență pe care orice licean ar trebui, după părerea mea, să o aibă. Dacă te simți ușor pierdut, poate puțin copleșit de realitatea cotidiană, EYP e locul unde te vei regăsi, unde te poți reinventa si mai mult decât atât vei avea parte de sprijinul tuturor la fiecare pas.

 • Antonia Racz, Colegiul Național “Andrei Șaguna”

Am intrat în EYP în toamna lui 2017, neștiind la ce să mă aștept. Surpriza a fost una placută, încat am găsit o comunitate de oameni ambițioși si deschisi, în care niciun moment nu este plictisitor si nicio acțiune fără rost. Fiecare sesiune este memorabilă în felul ei unic, fie că participi ca delegat sau ca oficial, iar pe lângă amintirile de preț cu care te întorci, întotdeauna vei simți că ai învățat ceva sau că ai mai dezvoltat o aptitudine. Dacă ar fi să aleg cea mai de preț experiență pe care mi-a oferit-o EYP-ul, ar fi participarea la cea de-a 88-a Sesiune Internationala, în Rotterdam. Am avut ocazia de a cunoaște tineri din toata Europa, și nu numai, de a ajunge sa inteleg fenomenul de globalizare mai bine, de a lucra cu un comitet divers si spectaculos și de a observa cum diferențele pot apropia oamenii. Încurajez întotdeauna pe oricine are posibilitatea să participe la evenimente din cadrul EYP.

 • Selma Piukovici, Colegiul Național “Andrei Șaguna”

La primul eveniment EYP la care am participat, am mers nefiind sigură nici de ceea ce voi face, nici de ce așteptam să se întâmple, întrucât problemele Uniunii Europene și modul în care aceasta funcționează nu se aflau printre interesele mele încă. Cu toate acestea, la finalul acelei sesiuni, eram convinsă că vreau să îmi continui activitatea în această organizație. Trei ani și șase sesiuni mai târziu, sunt la facultate, studiind relații internaționale, un domeniu la care am fost expusă și de care am devenit pasionată doar prin prisma EYP. Chiar mai mult, faptul ca am făcut parte din EYP România este ceea ce a contribuit în mare parte atât la dezvoltarea mea pe plan academic, cât și personal: m-am obișnuit cu vocabularul specific, am înțeles complexitatea problemelor societății și în același timp am exersat vorbitul în public, am învățat cum să fac parte dintr-un grup și cum să organizez un grup într-un mod cât mai eficient.

 • Sibel Omer, absolventă Colegiul Național “Andrei Șaguna”

Primul meu contact cu organizația EYP a fost în primul an de liceu, datorită unui coleg. De atunci am avut plăcerea să descopăr un mediu perfect dezvoltării înclinației mele către politică și un grup de oameni deschiși, prietenoși și antrenanți.

EYP sunt inițialele organizației European Youth Parliament; aceasta este formată integral din tineri, cu vârste între 16-21 de ani, din toată Europa, noi mândrindu-ne cu EYP România. Aceștia creeaza o platformă atât virtuală cât și fizică, prin sesiuni, în cadrul căreia tinerii au ocazia de a-și exprima părerea asupra unor subiecte de interes european, de a dezbate în limba engleză și de a socializa într-un cadru nemaiîntâlnit, care aduce oameni din sfere sociale distante mai aproape ca niciodată. Recomand cu căldura participarea tuturor tinerilor, pentru a simți exact ce înseamnnă EYP, iar contactul susținut cu organizația te dezvoltă perpetuu ca membru activ al societății, ca prieten, și mai ales, ca om.

 • Vlad Ghinoiu, Colegiul Național “Dr.Ioan Meșotă”

Consider ca EYP este o experiență unica care merita încercata deoarece este combinația perfectă între socializare si studiu. Majoritatea participanților sunt foarte deschiși si prietenoși, ceea ce îți conferă un sentiment de încredere si te ajuta să te dezvolți personal și să legi noi prietenii. În același timp EYP, pe plan academic, într-adevăr te va scoate din zona de confort și îți va arăta o latură a politicii de care tinerii sunt, în mod eronat, feriți. În plus, eu am simițit cum am dezvoltat anumite aptitudini legate de dezbatere, pe care știu că le voi folosi in viața de zi cu zi.

 • Teodor Ilea, Colegiul Național “Andrei Șaguna”
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via