Festivalul Clătitelor de la Prejmer va avea loc de Mărțișor

Festivalul Clătitelor de la Prejmer va avea loc de Mărțișor

Conducerea Primăriei Prejmer a anunțat că va organiza în perioada 1-3 martie 2019 ediția cu numărul XIV a Faschingului de la Prejmer – Sărbătoarea Clătitelor!

Festivalul clătitelor sau Fasching, după denumirea săsească, este sărbătoarea organizată în comuna Prejmer înainte de intrarea în Postul Paștelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice. Este unul dintre evenimentele locale preferate ale tinerilor prejmereni care au avut inițiativa reînvierii, după Revoluție, a obiceiului moștenit de la comunitatea sașilor, majoritară în localitate sute de ani.

Sărbătoarea se ținea de obicei înainte de Lăsata Secului. Festivalul are rădăcini adânci în lumea satului săsesc, reprezentând un bun prilej pentru ca întreaga comunitate să se reunească, să danseze și să se simtă bine. Ritualul simbolizeaza triumful luminii asupra întunericului, prevestirea soarelui primăverii și alungarea iernii. Mai mult, se pare că drumul caruței prin sat oglindește periplul numeroșilor sași dinspre landurile germane, către Transilvania.

Alte articole:   Monel Puia (PMP): „Vreau să aduc arta şi cultura de pe locul din spate, în prim-plan”

Cu o seară înaintea Carnavalului, tinerii se întâlnesc pentru a-și confecționa măștile pentru a doua zi. Dimineața, cete de feciori mascați colindă satul călare. Personajele centrale sunt mirele și mireasa, preotul și babele. Din alai mai fac parte acordeoniști, toboșari, trompetiști mascați. Împreună, cu toții marchează poveștile de viață, precum nunta ori înmormântarea, care au avut loc și pe durata îndelungatei calătorii. În nelipsita căruță cu sobă se pregătesc clătitele. Bunătățurile le oferă ulterior tinerii, localnicilor, în schimbul unor produse alimentare, vin sau bani pe care le folosesc la prepararea clătitelor servite la Balul Mascat din seara ce vine. În timpul periplului lor prin sat, tinerii obișnuiesc să fure în căruța cu coviltir câte o fată pe care părinții trebuie să o răscumpere.

Alte articole:   Motociclist accidentat pe strada 13 Decembrie

Ziua se incheie cu parada măștilor și petrecerea Balului Mascat, care durează până în zori.

Astăzi, pe lânga bucuria pe care o au localnicii, datorită faptului că tradiția și voia bună a sașilor încă mai încearcă să își facă simțită prezența la ei în comunitate, scopul festivalului este și acela, de a aduce turiști în zonă. Astfel, pentru regiune este un prilej bun de a-și pomova pensiunile turistice, mâncărurile tradiționale săsești sau alte elemente specifice zonei.

Distribuie dacă îți place!
  1. Pacat ca nu am timp

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate