100 de ani de la Marea Unire. La mulți ani România! La mulți ani brașoveni!

100 de ani de la Marea Unire. La mulți ani România! La mulți ani brașoveni!

Se împlinesc 100 de ani de când 1 Decembrie semnifică nașterea României Mari așa cum o cunoaștem astăzi.

1 Decembrie este Ziua Naţională a României şi marchează un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918.

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România.

Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918, de către regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedința din 29 decembrie 1919.

Alegerea zilei de 1 Decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 Decembrie 1918.

Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost văzută drept un afront adus minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.

Istoricul Neagu Djuvara a arătat într-un interviu acordat TVR în anul 2011 că alegerea zilei de 1 decembrie de către regimul Iliescu a fost una conjuncturală, explicând că la 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, pe când celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la date diferite.

Centenarul Marii Uniri şi Ziua Naţională a României vor fi marcate în Brașov printr-o suită de manifestări care includ ceremoniale religioase şi militare, spectacole folclorice, Hora Unirii şi, nu în ultimul rând, aprinderea luminilor de sărbători.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via