Eveniment în Anul Centenarului: o replică a sabiei lui Ștefan cel Mare, adusă acasă din Turcia

Eveniment în Anul Centenarului: o replică a sabiei lui Ștefan cel Mare, adusă acasă din Turcia

O replică a sabiei lui Ştefan cel Mare, care este adusă din Turcia, va ajunge, joi dimineață, la noi în țară, la Giurgiu. Cu această ocazie, Jandarmeria Română împreună autorităţile locale au pregătit un ceremonial militar şi religios impozant în Piaţa Tricolorului.

Sabia va pleca apoi, către Sibiu, unde de la ora 17.30, în prezența a mii de persoane, sabia va fi binecuvântată la Catedrala Mitropolitană de către Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, și de către un sobor de preoți. După aceea, chiar într-o zi de mare sărbătoare în care îl prăznuim pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, sabia cu o însemnătate deosebită pentru istoria poporului român va fi adusă la poalele Tâmpei, la sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi „Nicolae Titulescu” Brașov. De Ziua Naţională a României, aceasta va fi expusă în loc de cinste în cadrul defilării militare ce se va organiza în centrul Brașovului.

Un obiect al unității românilor

Replica sabiei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt este adusă în ţară în urma demersurilor efectuate de către patrioții români din cadrul Jandarmeriei Romțne, Ordinului Militar Creştin Ortodox Sfânta Maria şi Casei de Comerţ Balcanice care își are sediul la Braşov, fiind donată de către Muzeul Topkapî din Istanbul. Mulţi români care au mers în Turcia au văzut această sabie la Muzeul Topkapî şi au simţit toate acţiunile înaintaşilor noştri văzând acest obiect al unităţii noastre şi al războiului care s-a dus pentru păstrarea identităţii naţionale.

„Așa cum simt toți românii cu dragoste de neam și țară, la rândul meu, am sperat și cred cu tărie, că va veni o vreme când acest artefact de o însemnătate majoră pentru noi românii se va întoarce în ţară. Chiar dacă acum, cu mari sacrificii, am reușit aducerea doar a unei replici a acestei săbii celebre a domnitorului nostru Ştefan cel Mare și Sfânt, consider că este un gest de onoare deosebit de măreț făcut de un grup de patrioți inimoși, gest care generează o serie de evenimente foarte importante pentru a marca 100 de ani de unitate pentru națiunea română. Mai mult ca oricând, în acest An Centenar, noi, toți cei care simțim, gândim şi trăim româneşte, suntem datori moral față de jertfa supremă a înaintașilor noștri să demonstrăm că suntem buni români și că le ducem cu cinste mai departe memoria. La mulți ani națiune română din partea marii familii a Jandarmeriei Naționale Române”, a afirmat colonelul Cristian Elly Paliștan, inspectorul șef al IJJ „Nicolae Titulescu” Brașov.

„Aducerea acestui simbol drag românilor în an Centenar nu este decât un arc peste timp al continuității noastre bimilenare în aceste teritorii. Sabia lui Ștefan se așează alături de grifonii din sigiliul marelui Mihai Viteazul, ca semn și predicții pentru viitor, din trecut, al Daciei libere, unite și indivizibile”, a subliniat prof. dr. Liviu Pandele, președintele Casei de Comerț Balcanice.

Moment de închinăciune

Pentru marcarea unităţii de neam şi de credinţă, odată cu replica sabiei, la noi în țară va ajunge şi steagul tricolor brodat cu icoana lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Sabia va fi așezată spre închinare alături de drapelele lui Ștefan și o icoană în mărime naturală placată cu foiță de aur, înfățișându-l pe acesta, la Biserica Schimbarea la Față de pe B-dul Saturn, sâmbătă de la ora 12.30, după parada din Centrul Brașovului, în cadrul unui impresionant ceremonial organizat de către cei doi preoți parohi, Eugen și Ciprian Comșulea, dar și de către preotul militar din cadrul IJJ „Nicolae Titulescu” Brașov, Ion Epaminond Boroș.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via