Manifest pentru Europa Unită

Urmează alegerile europarlamentare în câteva luni. În PSD, de la mic la mare țipă isteric că e nevoie de respectarea suveranității și că Europa nu ne suportă hoții. Că și ea are hoți. Ori, pentru ca Europa să reprezinte ceva în fața influenței americane sau chinezești, ea trebuie să se comporte ca o federație cu guvern central la Bruxelles, cu un unic Minister al Apărării Europene, un unic Minister de Externe al Europei.

De aceea, este desuet să votă candidați care vor să reprezinte o națiune sau naționalitate la Bruxelles. La Bruxelles sau la Strasbourg nu reprezinți Brașovul, Rupea sau Caracalul, s-au depășit de multă vreme frustrările provinciale. Românul de mâine va fi europeanul împărțit într-o Europă a Regiunilor și nu a Statelor, o EUROPĂ FEDERALĂ. Votul dat unui partid trebuie să țină cont nu de originea etnică sau religioasă, ci de viziunea sa PRO-Europa, cum dorește el să unifice infrastructura europeană, ce politici sociale vrea să implementeze el într-o Europă unită, cum vede incluziunea cetățenilor non-UE în societatea europeană etc.

Un prim pas pe care ar trebui să-l facă Europa pentru a stopa desprinderea României din spațiul occidental de către Guvernul PSD ar fi condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept și sancționarea statelor care nu respectă statul de drept și drepturile omului. Deciziile să fie luate cu majoritate și nu în unanimitate. Un stat federativ european echivalent al Statelor Unite ale Americii, dar cu o politică de apărare comună cu aceasta, în cadrul NATO. Nu cred că SUA ar avea aceeași forță militară în lume fără țările NATO din UE așa cum e drept că și membrele europene ale organizației nord-atlantice trebuie să plătească cotă parte pentru securitatea lor conform buzunarului.
Idee de proiect de lege pentru administrația publica locală: niciun proiect de infrastructura sa nu mai poată primi finanțare de la nivel local dacă lucrarea este eligibilă pentru fonduri europene și administrația locală poate susține cofinațarea.
Ai de făcut un pod, un drum? E eligibil proiectul pentru fonduri europene? Atunci ce cauți cu mâna-n bugetul propriu sau cu ea întinsa la guvern? Ia din fonduri UE, ca de aia cotizam și noi la Bruxelles! Știu, acolo aia verifica la sânge circuitul banilor, nu e loc de învârteli și aranjamente, dar banii respectivi sunt gratis.
Prin aceste două măsuri și regionalizare Europa unită va căpăta forța bine-meritată și va evita accidente naționalist-populiste de tip PSD-Dragnea în România, FIDESZ-Orban în Ungaria, PiS în Polonia etc.
Toate problemele din țările noastre sunt din cauza prea puținii prezențe a Europei în viața noastră și nu din prea multă interferență a UE în problemele statelor naționale. O Europă cu mai multe viteze sau cu himere naționaliste nu ar aduce decât haos și beneficii pentru Rusia lui Putin și prelungirea vieții regimurilor iliberale din Est. Este nevoie de mai mult liberalism și de mai puțin naționalism!

            Mihai Codruț Nanu

 

Loading...
  1. […] Articolul  integral îl puteți citi pe newsbv.ro […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap