Primăria Brașov achiziționează 17 stații de încărcare a autoturismelor electrice

Primăria Brașov achiziționează 17 stații de încărcare a autoturismelor electrice

La ultima şedinţă a Consiliului Local Braşov au fost aprobate două proiecte de hotărâre care au ca scop accesare de fonduri nerambursabile de la Administraţia Fondului de Mediu pentru achiziţionarea şi amplasarea a 17 staţii de încărcare a autoturismelor electrice, în cadrul ,,Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ”.

,,În şedinţa din 31 octombrie a Consiliului Municipal a fost aprobată, în unanimitate, propunerea Municipalităţii pentru accesarea de fonduri de la Administraţia Fondului de Mediu, cu scopul achiziţiei a 17 staţii publice de încărcare a maşinilor electrice. Contribuţia Municipalităţi va fi de 10%, restul costurilor pentru această investiţie sunt fonduri nerambursabile. Aceste staţii vor fi amplasate în mai multe locaţii din oraş, astfel încât să asigurăm braşovenilor şi turiştilor, posesori de astfel de maşini, un acces facil la acest sistem de încărcare. Odată cu adoptarea planului privind calitatea aerului, încercăm să implementăm cât mai multe soluţii alternative la transportul cu maşina, fie că vorbim de transportul în comun, transportul cu bicicleta sau, chiar, facilităţi pentru acest tip de autoturisme, prietenoase cu mediul. Deşi în acest moment avem doar 14 autoturisme electrice înmatriculate în municipiul Braşov, cu siguranţă numărul acestora va creşte în următoarea perioadă. Acum câteva luni erau doar nouă. Ponderea cea mai importantă, cel puţin în acest moment, va fi a turiştilor cu maşini electrice, în special din Bucureşti, care vor putea călători către Braşov şi Poiana Braşov, având siguranţa că îşi pot încărca maşinile”, a declarat primarul George Scripcaru.

Banii vor fi asigurați de Administraţia Fondului de Mediu, valoarea estimată a proiectului fiind de 4.367.987,82 lei cu TVA. Valoarea totală eligibilă a acestui proiect este de 3.264.436 lei, din care Municipiul Braşov va asigura o contribuţie proprie de 10%, respectiv 326.443,6 lei.

Stațiile cu încărcare rapidă, vor suporta încărcarea la curent continuu de 50 KW și la curent alternativ de 22 KW. Stațiile vor fi echipate cu control de la distanță și sunt operate individual sau integrat. Stațiile de 50 KWp vor servi mașini care se încarcă în curent continuu (ex: Tesla), iar racordul de 22 KW în curent alternativ va deservi mașini cu racord pe curent alternativ (ex : Renault Zoe).

Unde vor fi amplasate stațiile de încărcare autovehicule electrice

  • Parcare Regina Maria: 4 staţii,
  • Parcare multietajată Poiana de jos: o staţie,
  • Strada 13 Decembrie, zonă terminal RAT: 3 staţii,
  • Strada Poienelor, zonă terminal RAT: 2 staţii,
  • Stadionul Municipal, zonă terminal RAT: 3 staţii,
  • Gara Braşov: 2 staţii,
  • Livada Poştei, zonă terminal RAT: 2 staţii.

Conform datelor statistice “numărul de mașini electrice a crescut cu 83,02%, în primele patru luni din 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, până la 1.003 unităţi, de la 548 de unităţi, cât se consemnaseră în 2017, reiese din statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA)

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   11.07.2020 698 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, în România! 45 cazuri noi în județul Brașov!
Loading...
loading...
  1. Interesul asta e pentru ca ambasadorul George Major a batut palma cu Elon Musk pe extinderea statiilor de incarcare la nivel national? Si pe toate Europa de Est!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.