Cine este milițianul care este acuzat că a bătut cu bestialitate brașovenii în timpul revoltei anticomuniste din 1987?

Cine este milițianul care este acuzat că a bătut cu bestialitate brașovenii în timpul revoltei anticomuniste din 1987?

Un miliţian acuzat că a maltratat demonstranţi la Braşov în timpul revoltei din 1987 a continuat, după Revoluţie, să ocupe funcţii înalte în sistemul de stat.

La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se fac cercetări sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii în contextul înnăbuşirii Revoltei de la Braşov din 15 noiembrie 1987, iar cercetătorii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii caută, în continuare, probe despre torţionari şi victime.
Recent, Mihai şi Oana Demetriade, doi cercetători CNSAS, au realizat profilul unui miliţian implicat în reprimarea revoltei de la Braşov din anul 1987. Este vorba de colonelul Gheorghe Achim.
„O întâmplare care pare banală, în aparenţă. Căutam de multă vreme identificarea unui fost torţionar de la Braşov, care a brutalizat mai mulţi manifestanţi în noiembrie 1987, în beciurile Miliţiei judeţene. Ca să putem face asta, aveam nevoie de fotografii ale lui şi de martori dispuşi să-l identifice. Fiind ofiţer de Miliţie, C.N.S.A.S. nu are dosarele lor de cadre, aşa că am luat la periat toate numerele revistei «Pentru Patrie», în speranţa că la faptele de arme, calităţile ofiţerului nu vor fi fost trecute cu vederea. Cum facem de ani buni, dăm în cercul victimelor fotografiile torţionarilor, pentru identificări. Din păcate, puţini au cooperat. Aici era un caz cu totul special, pentru că fostul colonel Gheorghe Achim bătuse, cu o bestialitate ieşită din comun, mai mulţi demonstranţi arestaţi în acele zile“, a relatat, pe contul personal de Facebook, Mihai Demetriade, istoric şi cercetător la CNSAS, citat de Adevărul
Ulterior, Oana Demetriade a găsit o fotografie a torţionarului. După căutări şi investigaţii, i-au făcut o fişă completă lui Gheorghe Achim, care demonstra faptul că fostul miliţian a avut o carieră lungă în Poliţie şi după 1989.
Cei doi cercetători au reuşit să identifice şi o persoană care a fost bătută crunt de Achim în 1987. Martorul avea, la acea vreme, doar 17 ani. „Furia din vocea lui şi detaliile furnizate au fost mai emoţionante decât satisfacţia confirmării unor detalii din dosare“, mai scrie Demetriade pe site-ul de socializare.

CV-ul lui Achim, realizat de cei doi cercetători CNSAS

Col. Gheorghe Achim s-a născut în 1951 în comuna Rucăr, Argeș, a absolvit Facultatea de Drept în 1980; a ocupat funcția de șef al Biroului I din cadrul I.J. Brașov Miliție (1979), locotenent-major (1982), căpitan (1987) în cadrul Miliției Municipiului Brașov.

Alte articole:   Greseli de evitat in seo in 2020

A fost unul dintre cei mai duri anchetatori implicați în primele anchete de la Brașov; răzbunându-se pe faptul că fusese bătut în stradă de manifestanți, când i-a venit rândul în camerele de anchetă, a brutalizat fără scrupule pe cei arestați, aplicând bătăi sistematice și răspândind teroarea. A supraviețuit neatins momentului Revoluției, ocupând funcția de adjunct al șefului Poliției municipiului Brașov, responsabil cu problemele de ordine publică și circulație. În mai 2001 a fost transferat ca adjunct al șefului Secției 3 din cadrul I.P.J. Brașov. Trecut în rezervă în 2001 a intrat, un an mai târziu, în avocatură.

Cum marii penaliști din Miliția Brașovului și-au dat întâlnire ca profesori ai Facultății de Drept a Universității „Transilvania”, Achim a fost adus aici de fostul lui șef, ajuns acum decan, colonelul Alexandru Ionaș, fost coordonator al Serviciului Cercetări Penale din cadrul Miliției județene.

Judecat pentru luare de mită

Profesorul universitar a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie braşoveni şi este acuzat că a pretins şi primit de la patru studenţi suma totală de 1.500 euro în schimbul oferirii unor lucrări de diplomă preîntocmite.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, „inculpatul Achim Gheorghe, avocat în cadrul Baroului Braşov, în calitate de conferenţiar universitar coordonator al studenţilor aflaţi în ani terminali de studiu şi membru al comisiei de examinare a lucrărilor de diplomă din cadrul Universităţii „Transilvania” – Facultatea de Drept, în sesiunea de vară a anului universitar 2005 – 2006, a pretins şi primit de la patru studenţi suma totală de 1.500 euro în schimbul oferirii unor lucrări de diplomă preîntocmite, condiţionând promovarea examenului de acest aspect. Din suma totală, 400 de euro au fost primiţi în scopul enunţat de la inculpata Niţă Otilia – Valentina, studentă la facultatea sus menţionată, iar restul de la alţi trei denunţători”.

Alte articole:   Ședința liberalilor pe subiectul Kadas a clarificat lucrurile: interlopii fac legea în PNL și Consiliul Județean Brașov

Prin decizia penală nr. 329 din 31 ianuarie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiție a menținut sentința Curții de Apel Braşov care a hotărât următoarele:

Gheorghe Achim. Foto: Adevărul

Condamnarea inculpatului ACHIM GHEORGHE, conferențiar universitar în cadrul Universității „Transilvania” din Braşov – Facultatea de Drept și avocat în cadrul Baroului Brașov, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea a 4 infracțiuni de luare de mită.
Instanța a interzis inculpatului Achim Gheorghe, timp de 3 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.
Obligă pe inculpatul Achim Gheorghe să desfășoare o activitate neremunerată în folosul comunității pe o durată de 300 de ore în cadrul Atelierului MFC Brașov sau altă locație stabilită de Serviciul de Probațiune.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
  1. Asta e universitatea Transilvania. Un cuib de fosti securisti si militieni gen Adam, Stoica, Murzea si de urmasii lor. Vezi pe langa fac de Drept si ASE fac de Matematica!

    Reply
  2. Felicitari Dane ! Adevaruri tulburatoare despre oamenii de langa noi, sau traitori pe langa noi.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.