Cum verifici dacă la referendum a votat altcineva în locul tău

Cum verifici dacă la referendum a votat altcineva în locul tău

Dacă nu votezi la referendumul pentru familie, dar vrei să afli dacă a votat altcineva în locul tău, poți verifica dacă CNP-ul tău apare pe listele cu votanţi în dreptul persoanelor care au participat la scrutin.

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) oferă un ghid asupra modului în care orice cetăţean poate afla dacă cineva a votat în numele său folosindu-i Codul Numeric Personal.

Pentru a afla dacă a votat altcineva cu CNP-ul tău, trebuie doar să completezi o serie de cereri.

În primul rând, trebuie să adresezi un prim astfel de act către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și astfel să interoghezi dacă la rubrica CNP-ului tău apare vreo semnătură. Acest lucru se verifică în listele electorale existente Instituția are obligația prevăzută de lege de a-ți răspunde în maxim 30 de zile.

Dacă răspunsul este afirmativ, treci la următoarea solicitare, prin care să îți elibereze o copie a listei electorale pe care apare semnătura ta. După ce ai primit copia, poți să faci o plângere penală pentru fals în înscrisuri oficiale și fraudă electorală.

Toate aceste cereri le poți trimite și online, la AEP, iar toate datele necesare pentru asta le vei găsi aici.

Foto: arhiva/adevarul.ro

Alte articole:   Guvernul a aprobat o hotărâre prin care dă 1,4 miliarde lei către primării. Ce bani primesc localitățile din Brașov
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap