Forest Guardians, aplicația prin care poți semnaliza tăierile ilegale de păduri

Forest Guardians, aplicația prin care poți semnaliza tăierile ilegale de păduri

Greenpeace România a lansat Forest Guardians, aplicația pentru mobil care permite utilizatorilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor și, în mod special, a pădurilor virgine, prin identificarea tăierilor ilegale și raportarea lor către autorități.

Forest Guardians este un instrument care pe lângă funcția de raportare a modificărilor apărute în pădurile virgine, încorporează și funcțiile celor mai populare aplicații de gen din România: raportare din teren a tăierilor de arbori din orice fel de păduri, precum și verificarea legalității transporturilor de lemn.

Aplicația este disponibilă în Google Play Store, este gratuită, și poate fi descărcată direct pe smartphone-urile cu sistem de operare Android, anunță reprezentanții Greenpeace, care spun că în următoarele săptămâni vor lansa și varianta iOS.

„Aplicaţia are trei funcţionalităţi de bază. Prima funcţionalitate constă în faptul că utilizatorii pot monitoriza, cu ajutorul imaginilor satelitare, pădurile virgine din România. Utilizatorii pot observa diferenţe în structura pădurii, iar dacă se observă diferenţe înseamnă că vorbim de intervenţii în pădure, adică tăieri, ceea ce în cazul pădurilor virgine este complet ilegal. Celelalte două funcţionalităţi se adresează celor care călătoresc şi care ajung în zona montană, şi care descoperă locuri în care se taie şi care pot fi suspecte. În acest caz, ultilizatorii pot completa un formular şi pot urca fotografii în aplicaţie. Sesizările ajung la noi, iar noi le trimitem către gărzile forestiere”, a declarat Ciprian Găluşcă, Ciprian Găluşcă, coordonatorul campaniei de păduri şi biodiversitate Greenpeace România.

România adăpostește cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei, în care trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa. Cu toate acestea, din cele 120.000 de hectare de păduri virgine estimate ale României, doar  20.000 de hectare se află sub protecție strictă.

Lansarea acestui instrument vine în contextul în care un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut în ultimii ani societatea civilă: în 2016, aproximativ 40% din cazurile investigate de autorități au fost sesizate de societatea civilă, iar în 2017 au fost județe în care persoanele preocupate de soarta pădurilor au descoperit mai multe infracțiuni decât Jandarmeria, Poliția și gărzile forestiere.

Foto: arhiva/Daniel Rosengren

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via