Va fi 2018 anul investițiilor în România?

Va fi 2018 anul investițiilor în România?

Guvernul PSD-ALDE a declarat 2018 anul investitiilor, sustinand ca acestea vor reprezenta principalul motor de crestere economica. Bugetul pe 2018 s-a construit pe o crestere economica de 5,5%, din care investitiile reprezinta 1,7%.  Din datele furnizate de INS rezulta ca investitiile au avut o contributie negativa de 0,7% in trimestrul II si o contributie pozitiva de 0,1% in semestrul I 2018.

Ministerul Finantelor Publice confirma aceasta situatie a investitiilor. Din executia bugetara pe trimestrul II 2018 rezulta ca sumele alocate pentru investitii au fost de 5,8 miliarde lei, comparativ cu programarea bugetara din aceasta perioada, de 10,4 miliarde lei.  Situatia investitiilor nu se va imbunatati foarte mult pana la sfarsitul anului, avand in vedere ca actuala guvernare a decis ca marile proiecte de investiii sa se realizeze in parteneriat public-privat. Este greu sa gasesti persoane care sa investeasca miliarde de euro pe termen lung in conditiile instabilitatii politice si impredictibilitatii politicilor fiscal-bugetare.

Probabil ca anul acesta realizarea acestor proiecte de investiii se va rezuma la nivelul aprobarii notelor de fundamentare sau in cel mai bun caz la nivelul studiilor de fezabilitate. Din datele INS rezulta si o decelerare a consumului populatiei si exportului net comparativ cu anul precedent si o ratare a tintei de crestere economica comparativ cu estimarile pe  2018. Desi s-a inregistrat o reducere a ritmului de crestere economica in 2018, fata de anul precedent rezulta ca tot consumul este principalul motor de crestere economica, stimulat de import.

Pana in momentul de fata sumele necesare majorarii pensiilor si salariilor s-a realizat in cea mai mare parte in urma deciziilor guvernamentale si nu ca urmare a performantelor economice. Aceste masuri au avut efect negativ asupra mediului de afaceri si a investiilor la nivelul autoritatilor locale. Daca nu vor fi demarate proiectele de investitii (reindustrializarea tarii si atragere de fonduri europene), masuri prevazute in programul de guvernare, este greu de crezut ca legea salarizarii unitare si noua lege a pensiilor vor fi implementate in mod sustenabil.  De aceeasi parere sunt si consilierii economici ai Guvernului Dancila…

  • Gheorghe Ialomitianu, 
  • analist economic
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via