blog-logo

VIDEO Terminalul Aeroportului de la Brașov, cea mai reușită construcție de acest fel din România

Președintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, schiţele viitorului terminal al Aeroportului care se construieşte la Ghimbav.

Proiectul viitorului terminal ale Aeroportului și al turnului de control au fost realizate de arhitectul brașovean Dorin Ștefan. Turnul de control respect profilul primei hale a uzinei IAR, ulterior Tractorul. De asemenea, terminalul are ca elemente arhitectuale arcadele Bisericii Negre.

La eveniment au fost prezenți președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, prefectul Marian Rasaliu, Alexandru Anghel – coordonatorul proiectului Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav și George Scripcaru, primarul Brașovului.

Alexandru Anghel, coordonatorul proiectului aeroportului, spune că terminalul va respecta o serie de cerințe pentru a asigura pasagerilor un confort și o ședere plăcută cu respectare normelor de securitate și a altor norme impuse de legislație, astfel încât să fie certificat ca aeroport internațional, dar și de a se putea extinde cu costuri minime.

Brașoveanul Dorin Ștefan este arhitectul care a prezentat soluția de arhitectură pentru terminal și turnul de control. El a precizat că a gândit terminalul ca o poartă de intrare în Țara Bârsei, unde monumentele sunt realizate sub influența stilului gotic transilvănean: „Aici, la Brașov, a fost prima întreprindere aeronautică. Conceptul arhitectural este, de fapt, o fuziune între goticul transilvănean modernusim. Am avut în vedere și hala fabricii de avioane realizată în anul 1930, hală care încă există și ar putea fi transformată în muzeu, dar și elemente moderne”.

Alte articole:   Angajații DS Smith, implicați activ într-o acțiune de colectare a deșeurilor

Strcutura de rezistență a terminalului va fi realizată din grinzi de beton armat, iar acoperișul din sticlă și celule fotovoltatice, astfel încât să fie o clădire verde.


Consiliul Judeţean a făcut împrumuturi bancare pentru a finaliza aeroportul. Anul acesta se vor realiza căile de rulare, iar anul viitor – terminalul şi turnul de control. Conform graficului de lucrări, primul avion ar trebui să decoleze de la Braşov în 2020. În total, Aeroportul va costa 57 de milioane de euro.

Consiliul Judeţean a decis să facă Aeroportul pe cont propriu după ce toate Guvernele din ultimii 10 ani au refuzat să finanţeze investiţia. Până acum a fost realizată pista de 13 milioane de lei, pe vremea când preşedintele CJ era Aristotel Căncescu. Consiliul Judeţean a alocat anul acesta 10 milioane de euro pentru Aeroport şi a mai împrumutat alte 200 de milioane de lei pentru a putea finalize proiectul.

Alte articole:   Restricții de trafic pe DN 13, în zona Hanul din Ardeal

Pentru prima dată în ultimii ani se lucrează din nou la Aeroport, mai exact la realizarea căilor de rulare, o investiţie de 31 de milioane de lei. Ordinul de începere a fost emis în data de 3 august 2018, iar executantul se obligă să execute lucrările în termen de 110 zile calendaristice. Acest lucru înseamnă că în cazul în care condiţiile meteorologice sunt favorabile, lucrările trebuie finalizate până la data de 21 noiembrie 2018.

Concret, suprafeţele de mişcare vor fi continuate prin construirea căii de rulare Alfa, a apronului (parcarea de aeronave) – unde vor putea staţiona trei avioane mediu curier, precum şi a acostamentelor. Acestea vor fi suprafeţe betonate similare pistei, în interiorul cărora vor exista canalele de banizaj şi canalizare.

Alte articole:   Rezultate bune pentru sportivii Coronei la floretă

Turnul de control şi terminalul, în 2019 Tot anul acesta se lucrează la documentaţiile pentru contractarea firmelor specializate în realizarea soluţiei arhitecturale a terminalului aeroportului, precum şi planurilor de arhitectură cu indicarea fluxurilor de pasageri şi bagaje pentru trafic intern şi internaţional. În urma finalizării acestei etape se va demara procedura de achiziţie pentru proiectare şi execuţie a terminalului de pasageri.

În prezent, se poartă discuţii cu ROMATSA SA pentru iniţierea documentaţiilor necesare întocmirii procedurilor de zbor şi achiziţiei echipamentelor de radionavigaţie şi realizări turnului de control. Aceste obiective vor fi construite anul viitor. Potrivit estimărilor Consiliului Judeţean primul avion va decola de pe Aeroportul Braşov în 2020.

Distribuie dacă îți place!
 1. pacat ca „cel mai reusit terminal” INCA nu e. dar poate o sa fie …

  Reply
 2. Cea mai reușită construcție care nu există. Sau cel mai reușit desen artistic.

  Reply
 3. Un aeroport nou, internațional, în secolul XXI, fără nicio poartă de îmbarcare direct in avion – toate îmbarcările fiind prevăzute doar prin autobuze ?!

  Reply
  • In Berlin la Tegel sau Schönefeld suntem transportati cu autobuze.La fel se intampla si la Roma, Hamburg, Kopenhagen,Arena.In Madrid si Amsterdam este adevarat,am trecut prin ,,burduf”direct in avion.putin imi pasa cu ce sunt transportat la(de la) avion.vreau aeroport la mine ACASA.punct

   Reply
   • E adevărat că avem nevoie de un aeroport, problema însă este că urgența și presiunea nevoii poate duce la rabaturi: pista mai scurtă (mai ieftină și executată mai rapid), clădire mai mică, capacitate pentru mai puține avioane etc – toate ca să avem cât mai repede un aeroport – pericolul fiind să ne trezim cu unul care nu suportă anumite aeronave, nu face față traficului de călători în creștere, rezultând un aeroport ce va fi desemnat unul național. Atunci, va fi mult mai greu (sau chiar imposibil) de schimbat. De aceea, lucrurile ar trebui făcute bine de la început.

    Așteptăm deschiderea lui! 🙂

    Reply
  • International inseamna Europa si distante aprox 2-3 000 de km cu avioane marime medie.. oricum pentru distante lungi si din Bucuresti trenuie sa ne oprim la marginea europei sau la est prin tarile arabe…asa ca un burduf se poate adauga oricand

   Reply
 4. Doamne ajută ,să sperăm că nu mai vine vreun Basescu să blocheze toate investiţiile din Brasov . Când au auzit Bucureştenii de aeroportul din Braşov au şi pus de un nou aeroport să nu cumva să le luăm caimacul de la Otopeni. Vor mai fi strâmbe de la Sibiu , de la Tg. Mureş în special de la Bucureşti , de la transportatorii care au o prăjitură bună cu aeroporturile vecine dar să sperăm că adevăraţii braşoveni se vor ţine tare şi vor finaliza această investiţie extraordinară pentru Braşov. Acum o să iasă tot felul de ofticoşi să ne spună că nu e bine ,că este ineficent că mai ştiu eu ce , important este să-l facem şi eu cred că va fi un mega succes.

  Reply
 5. Doamne ajuta ca ceea ce doresc alesii locali sa se intample. Sa zburam de la Brasov in 2020. Din nefericire, oricat ne dorim acest lucru, nu vom zbura in 2020. Atunci vor fi doar alegeri, de zburat vom zbura pe hartie cu acuze la nenorocitii care s-au opus ca noi sa avem aeroport. De ce spun asta, simplu, ca sa ai posibilitatea de zbor trebuie sa faci solicitare catre Eurocontrol parca, pentru culoar de zbor. Dupa cate stiu eu de pe vremea cand ma documentam legat de aeroport, asta dureaza cam 2 ani din momentul in care ai aeroportul anuntat la Eurocontrol. Mi-as dori foarte tare sa ma insel dar, in 2020, va veti aduce aminte de vorbele mele. Pana si eu urasc ceea ce spun pentru ca zbor cam de 50 de ori pe an.

  Reply
 6. […] trecute schiţele viitorului terminal al Aeroportului care se construieşte la Ghimbav. Potrivit newsbv.ro,  Consiliul Judeţean a făcut împrumuturi bancare pentru a finaliza aeroportul. Anul acesta se […]

  Reply
 7. […] trecute schiţele viitorului terminal al Aeroportului care se construieşte la Ghimbav. Potrivit newsbv.ro,  Consiliul Judeţean a făcut împrumuturi bancare pentru a finaliza aeroportul. Anul acesta se […]

  Reply
 8. […] Brașoveanul Dorin Ștefan este arhitectul care a prezentat soluția de arhitectură pentru terminal și turnul de control. El a precizat că a gândit terminalul ca o poartă de intrare în Țara Bârsei, unde monumentele sunt realizate sub influența stilului gotic transilvănean: „Aici, la Brașov, a fost prima întreprindere aeronautică. Conceptul arhitectural este, de fapt, o fuziune între goticul transilvănean și modernism. Am avut în vedere și hala fabricii de avioane realizată în anul 1930, hală care încă există și ar putea fi transformată în muzeu, dar și elemente moderne”, a declarat arhitectul pentru newsbv.ro.   […]

  Reply
 9. La acel terminal fundatia este gata, ca altfel toamna lui 2018 nu era gata decat pista, normal ca daca s-a turnat fundatia, cladirea va fi gata cel tarziu in 2021, daca respecta proiectul, conform proiectului structura de rezistenta e simplu de facut, chiar si cu arcele acelea, ca atunci trebuie sa instalee checkin-ul si vama si punctul de imbarcare si statia de autobuze de imbarcare.
  Am vazut lucrarile de pe piatra corbului, am vazut multe masini cu muncitori si cu materiale de constructii.

  Reply
  • STIU ca o foarte mare parte dintre turistii straini care aterizeaza de nevoie la Otopeni au ca destinatie zona Brasov. Atat de pacat ca acest proiect a fost si este sicanat de atatia ani! Culmea a atins-o oprirea lucrarilor atunci cand s-a constatat ca un colt al aeroportului apartinea Institutului pentru Cercetarea Cartofului. Ceausescu nu e mort!

   Reply
 10. La ce vă așteptați. Sa concureze cu noul aeroport din Istanbul ? Că tot de acolo o sa schimbați pentru destinații mai îndepărtate. In plus exista deja Sibiu și acum și Tg. Mureș așa că aria de acoperire vor fi județele Brașov și Covasna.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.