Șomerii care nu vor să se angajeze, nu mai primesc ajutor social

Șomerii care nu vor să se angajeze, nu mai primesc ajutor social

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, a informat Administraţia Prezidenţială prin intermediul unui comunicat de presă, anunţă Agerpres.

Dacă până acum acum legea prevedea că șomerii pot pierde ajutorul social abia la al treilea refuz pentru un loc de muncă, noile prevederi ii lasă fara ajutor social pe cei care refuză un loc de muncă.

„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social,” se arată în proiect.

Proiectul mai prevede că, în situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept.

Iniţiativa legislativă stipulează că pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

„În situaţia în care persoana nominalizată să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total ori parţial capacitatea de muncă, obligaţia de a presta acţiunile sau lucrările de interes local (…) se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului”, se mai arată în proiect.

În cazul în care, după o verificare, se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse şi acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.

Cel care a inițiat acest amendament susținea că ar fi aproximati 225.000 de persoane care beneificază de un astfel de ajutor socical și ar fi apți de muncă.

Loading...
  1. Ca să nu piardă voturile, primarii, ca și până acum, vor închide ochii sau îi vor tolera pe ”necăjiții” abonați la birtul comunal…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via