Chiar dacă e vacanţă, tâlharii şi hoţii din locuinţe stau la pândă. Recomandări care vă pot scuti de neplăceri

Chiar dacă e vacanţă, tâlharii şi hoţii din locuinţe stau la pândă. Recomandări care vă pot scuti de neplăceri

Multe furturi din locuinţe sunt comise spontan, favorizate de oportunităţile create de neatenţie sau de neglijenţă. Un hoţ observă un geam deschis, o uşă neasigurată sau lipsa unui sistem de alarmă şi acest lucru îl determină să acţioneze.

Este extrem de neplăcut să-ţi găseşti casa spartă la întoarcerea din concediu, iar măsurile luate  de proprietari pentru a induce răufăcătorilor sentimentul că șansele de a sparge locuinţa sunt minime, iar riscul este maxim, constituie o adevărată barieră psihologică.

În scopul reducerii riscului victimal în cazul comiterii infracţiunilor de furturi din locuinţe în perioada vacanţei de vară, Poliţia Braşov vine cu câteva recomandări care vă pot scuti de neplăceri.

  • Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă, în conversaţiile cu alte persoane sau pe reţele de socializare, iar pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret.
  • Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile
  • Puneţi un prieten sau un vecin să aibă grijă de casa dumneavoastră când sunteţi în vacanţă – să ia scrisorile din cutia poştală, să aranjeze draperiile, să adune frunzele, chiar să tundã iarba dacă locuiţi la casă şi, în general, să facă să pară că acea casă este locuită.
  • Nu lăsaţi în locuinţă obiecte de valoare sau bani, deoarece acestea vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor
  • Evitaţi depozitarea în curtea casei a bunurilor care pot atrage atenţia hoţilor (biciclete, maşini de tuns iarba etc).
  • Prezenţa unui câine de pază în curte în cazul în care locuiți la casă îi poate descuraja pe hoţi;
  • La plecare închideţi şi asiguraţi toate uşile şi geamurile casei (uşa de la balcon, geamul de la baie, bucătărie, cămară), inclusiv cele ale anexelor locuinţelor.
  • Mesajul lăsat pe robotul telefonic trebuie să inducă ideea că este cineva acasă dar nu poate răspunde pentru moment.
  • Un sistem de alarmă sau supraveghere video al casei îmbunătăţeşte securitatea acesteia, nu uitaţi să-l activaţi la plecarea din locuinţă.
  • Nu lăsaţi cheia sub ştergătorul de la uşă, în ghiveciul cu flori, în poştă, sus pe tocul uşii.

Cât priveşte încuietorile, polițiștii brașoveni recomandă ca acestea să fie alese astfel încât să aibă chei greu de multiplicat.

Persoanele care locuiesc la la parter, etajul 1 sau ultimul etaj sunt sfătuite să-și asigure ferestrele prin montarea unor gratii metalice.

Pentru protejarea caselor de vacanţă sau a celor în construcţie, polițiștii recomandă proprietarilor să stabilească cu vecinii o modalitate de supraveghere a casei şi să depoziteze bunurile de valoare în locuri sigure.

Leave a Reply

Your email address will not be published.