Din Piața Sfatului, din Brașov, în Piaţa Unirii, din Oradea

Din Piața Sfatului, din Brașov, în Piaţa Unirii, din Oradea

Expoziţia outdoor de fotografie istorică „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti”, care a fost prezentată în Piața Sfatului din Brașov, începând din 18 ianuarie 2018, poate fi văzută şi în Piaţa Unirii, din Oradea.

Vernisajul expoziţiei a avut loc luni, după conferinţa „La datorie pentru România Mare: Generalul Traian Moşoiu”, organizată în sala „Traian Moşoiu” din sediul Primăriei Oradea.

Conferinţa a fost susţinută de istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, curatorul expoziţiei „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti”.

Ținută pe 2 iulie, chiar în ziua când se împlinesc 153 de ani de la nașterea marelui patriot român, conferința istoricului Nicolae Pepene a cuprins prezentarea celor mai importante repere din viața generalului Traian Moșoiu: rădăcinile familiei Moșoiu, la margine de imperiu, în trecătoarea Branului; începutul excepționalei cariere militare; participarea la Primul Război Mondial și la campania din Ungaria; legătura de suflet cu Familia Regală română; prezența generalului în viața politică și administrativă a României Mari și activitatea sa la margine de regat, în Oradea; sfârșitul vieții lui Traian Moșoiu.

Istoricul brașovean a vorbit și despre ,,recuperarea” generalului armatei regale de către propaganda comunistă în timpul regimului Ceaușescu. În cadrul conferinței au fostprezentate și imagini istorice cu generalul Traian Moșoiu, multe dintre ele inedite în spațiul public.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Oradea, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums din Brașov.

Expoziția outdoor de fotografie istorică „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” este un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești plecând de la mândria și pasiunea cu care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală.

Regina Maria a României a fost un ambasador irezistibil pentru opinia publică internațională în perioada interbelică, o sursă de inspirație pentru promovarea artei populare românești și motiv de mândrie pentru românii din țară și străinătate.

Expoziția cuprinde și o selecție de imagini din ilustrația cărților pentru copii scrise de Regina Maria, lucrări care abundă în desene inspirate din imaginea costumelor tradiționale românești și a obiectelor împodobite cu motive populare.

Până la itinerarea în Piața Unirii din Oradea, expoziția a fost prezentată în Piața Sfatului din Brașov, începând din 18 ianuarie 2018. Pe 17 mai 2018, expoziția a fost vizitată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române şi Principele Radu.

În Anul Centenarului, expoziția ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” mai urmează să fie itinerată la Râșnov, în cadrul Festivalului de Film și Istorii, și la Muzeul Național Cotroceni.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.