Ambrus Izabella: Clasele simultane nu sunt o soluţie adecvată pentru elevii maghiari din judeţul Braşov

Ambrus Izabella: Clasele simultane nu sunt o soluţie adecvată pentru elevii maghiari din judeţul Braşov

„Comasarea continuă a claselor cu predare în limba maghiară nu sunt soluţia adecvată pentru copiii din judeţul Braşov, care au dreptul de a studia în limba lor maternă”, a afirmat, miercuri, la Bucureşti, într-o declaraţie politică, deputatul UDMR de Braşov, Ambrus Izabella.

Deputatul consideră că este inacceptabil ca ministerul de resort, invocând lipsa fondurilor necesare, să forţeze instituţiile de învăţământ din judeţ să comaseze, în clase simultane, până şi cinci clase separate.

„Nu putem accepta această situaţie, pentru că legea garantează persoanelor aparţinând unei minorităţi naţionale dreptul de a studia în limba lor maternă. Realitatea din judeţul Braşov nu este, însă, în concordanţă cu aceste prevederi ale legii, pentru că sunt comasate, din nou, clase simultane, iar copiii sunt, astfel, nevoiţi să urmeze cursurile unei şcoli aflate într-o localitate diferită de domiciliul lor, în circumstanţele în care microbuze şcolare nu există. Drepturile acestor copii nu sunt respectate, pentru că ei nu pot beneficia de o educaţie gratuită oferită de stat”, a explicat Ambrus, adăugând că dacă clasele 0 – 4 sunt comasate în clase simultane, cadrele didactice nu se vor putea ocupa eficient de copii.

Deputatul UDMR a cerut ministrului de resort să soluţioneze, de urgenţă, această problemă.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.