Începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Astăzi, începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care ţine până la data de prăznuire, 29 iunie

Postul începe de obicei lunea, după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii. Din cele patru posturi de peste an, acesta este singurul cu zi de începere și durată variabile, depinzând de data la care prăznuim Sfintele Paști și Rusaliile.

În vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii, iar în popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sânpetrului.

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli, ca o imitare a vieții lor deosebite și a pregătirii pe care ei o făceau înainte de a începe o lucrare aparte.

Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeaşi zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşate de împăratul roman Nero.

Petru şi Pavel sunt consideraţi discipolii lui Iisus care au contribuit cel mai mult la răspândirea creştinismului în lume.

În acest an sunt zece zile în care credincioșii care postesc pot mânca pește. Prima este chiar luni, 4 iunie. Alte zile în care credincioșii care postesc pot să mănânce pește sunt: sâmbătă 9 iunie, duminică 10 iunie, luni 11 iunie, sâmbătă 16 iunie, duminică 17iunie, marți 19 iunie, vineri 22iunie, sâmbătă 23 iunie și duminică 24 iunie.

Apoi, pe 29 iunie, ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli, întrucât este vineri, este dezlegare la pește, ulei și vin.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.