1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului. Cum a apărut și ce semnificație are această dată

1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului. Cum a apărut și ce semnificație are această dată

Ziua Copilului numită și Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită în România şi în alte aproximativ 50 de ţări, la data de 1 iunie.

De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în întreaga lume, pentru a sărbători copiii la nivel global

Ziua Internaţională a Copilului a fost propusă de către Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor în 1925, la Geneva, iar în 22 noiembrie 1949 a fost stabilită de către Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor de la Congresul de la Moscova.

În 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi Mondială a Copilului.

Tot în acest an pe 20 noiembrie UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să sărbătorească „Ziua Copilului” (Universal Children’s Day).

Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi Mondială a Copilului, pentru ca ea să fie marcată “ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume”, potrivit www.un.org.

Ziua de 1 iunie este, de fapt, Ziua Internaţională pentru Protecţia Copiilor, însă în prezent este sărbătorită în mai multe ţări ca fiind Ziua Copilului. Ziua datează din anul 1950 şi a fost stabilită de către Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor de la Congresul de la Moscova (22 noiembrie 1949).

Variantele globale majore includ Ziua Universală a Copilului din data de 20 noiembrie, după recomandarea Naţiunilor Unite, însă majoritatea țărilor au căzut de acord asupra zilei de 1 iunie, prima zi de vară.

În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005, însă deocamdată nu se ştie cand a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internaţională a Copilului.

Această zi este de obicei sărbătorită cu petreceri, diverse spectacole dedicate copiilor sau cu reuniuni în aer liber ale familiilor, toate acestea dedicate micuţilor.

De ziua lor, cei mici vor avea parte de o mulțime de evenimente și activități la Coresi, la Grădina Zoologică, precum și la Biserica Neagră și Opera Brașov, dar și la Dino Parc Râșnov unde pot admira jucării vechi și rare.

La mulți ani tuturor copiilor!

Foto: universdecopil.ro

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.