Ajutor de la Ministerul Mediului pentru închiderea depozitelor de deșeuri din județ

Ajutor de la Ministerul Mediului pentru închiderea depozitelor de deșeuri din județ

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, s-a aflat marți la Brașov, unde a discutat cu autoritățile locale despre închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, despre gestionarea carnivorelor mari, în special urși, dar şi despre planul de monitorizare a calităţii aerului.

Una din problemele importante, aflate pe agenda vizitei, s-a referit la necesitatea imperioasă a închiderii celor opt depozite de deșeuri din județ, aflate la Brașov, Codlea, Zărnești, Victoria, Făgăraș, Săcele, Rupea și Râșnov, pentru care Brașovul figurează pe lista neagră a Comisiei Europene, în procedură de infrigement, trimisă de Comisie la curtea Europeană de Justiție.

Ministrul Grațiela Gavrilescu a spus că s-au identificat modalitățile ca să fie rezolvată această situație neplăcută.

„Ca procedurile de infringement să fie închise, ca România să nu aibă nici un fel de penalitate în urma unei decizii a Curţii Europene de Justiţie, am găsit varianta ca aceste depozite de deşeuri municipale să fie închise cu ajutorul Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), urmând ca banii să fie recuperaţi ulterior de la autorităţile locale, care vor accesa finanţări europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020 ”, a declarat ministrul.

De asemenea, ministrul Grațiela Gavrilescu a anunțat, în premieră la Brașov, că s-a decis ca orașul de sub Tâmpa să găzduiască în luna aprilie a anului viitor, ,,Reuniunea directorilor de biodiversitate din toate țările Uniunii Europene’’, cu ocazia Preluării Președinției Consiliului UE.

Parteneriat între Ministerul Mediului și Academie

În timpul vizitei oficiale de la Brașov, ministrul mediului a participat la deschiderea lucrărilor celei de-a XX-a sesiune științifică a Academiei Forțelor Aeriene “Henri Coandă” din Brașov. Cu această ocazie, a fost anunțată semnarea unui parteneriat între Ministerul Mediului și Academie, care constă în punerea la dispoziția Ministerului, pentru utilizare în cazul producerii unor accidente exologice, a unui aparat de tip dirijabil, capabil să înregistreze și să transmită, în timp real, date legate de parametrii de mediu. Astfel, autoritățile responsabile vor putea lua rapid cele mai bune decizii, pentru a reduce impactul asupra mediului și a cetățenilor.

Foto: ziare.com

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.