Înălţarea Domnului. Ce trebuie să faci în ziua de Ispas, ca să ai noroc tot anul

Înălţarea Domnului. Ce trebuie să faci în ziua de Ispas, ca să ai noroc tot anul

Creştinii ortodocşii sărbătoresc astăzi, Înălţarea Domnului, cunoscută în popor şi ca Ispas, după numele ciobanului care a stat ascuns după pietre, a urmărit uimit şi apoi a povestit Înălţarea Domnului.

Timp de patruzeci de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor săi şi prin multe semne doveditoare i-a încredinţat că el este Mântuitorul Înviat.

La sfârşitul celor 40 de zile, Mântuitorul s-a arătat pentru ultima dată ucenicilor săi, le-a făgăduit trimiterea Duhului Sfânt şi, mergând în afara Ierusalimului, s-a înălţat la cer sub privirile lor.

Este sărbătoarea în care Biserica face amintire în fiecare an de ultimul eveniment din viaţa pământeană a Mântuitorului. Prin înălţarea Sa la cer, se încheie activitatea Sa de răscumpărare a neamului omenesc din robia morţii şi a păcatului.

Tradiții și obiceiuri de Înălţare

Există obiceiul ca în această zi, creştinii să se salute cu ,,Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”. Acum este ultima zi în care se pot înroşi ouă până la Paştele viitor și în care se taie mieii.

În această zi se sfinţesc plantele de leac, leuşteanul, paltinul şi alunul, apoi se pun se pun frunze de pelin la ferestre, la uşi şi în paturi. Acest ritual aduce noroc, menţine armonia şi dragostea în familie.

În unele zone oamenii se “bat” cu leuştean, ca să fie feriţi de rele şi de boli. La fel şi vitele sunt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii.

Femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă, pentru că altfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smântână.

Pentru sporul casei, în numeroase zone din ţară gospodinele prepară păsat fiert în lapte dulce.

De Înălţarea Domnului, în unele zone, fetele şi feciorii se duc în pădure să culeagă frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tămăduitoare.

În această zi nu trebuie să ne certăm cu nimeni în ziua praznicului şi nu trebuie să încurajăm resentimentele. Dacă respectăm această datină, moştenită din moşi-strămoşi, duşmanii nu vor avea putere asupra noastră şi vom fi mai sănătoşi tot anul.

Pentru vigoarea fizică şi spirituală a membrilor familiei, pentru ca paguba să ocolească o gospodărie, în această zi nu se înstrăinează nici un obiect din casă şi nu se împrumută bani.

La Înălţarea Domnului, în unele zone, sunt Moşii de Ispas, când se fac pomeniri pentru morţi, mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin.

Se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu.

Ziua Eroilor

Tot astăzi se sărbătorește şi Ziua Eroilor, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora fiind făcute praznice de pomenire.

Pomenirea eroilor la sărbătoarea Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare naţională bisericească.

Cu prilejul comemorării Zilei Eroilor şi a sărbătorii Înălţării Domnului, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu vor fi prezenți la Brașov.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.