Premieră în domeniul cardiologiei, la un spital privat din Brașov

Premieră în domeniul cardiologiei, la un spital privat din Brașov

O echipă de specialiști din cadrul unui spital privat din Braşov a implantat primul aparat de modulare a contractilității cardiace (CCM), unui pacient de 69 de ani, din Piatra Neamţ, dispozitiv revoluționar, de ultimă generație, util în tratarea insuficienței cardiace.

Inima pacientului funcționa la un sfert din capacitatea normală, în pofida tratamentului adecvat și a unui defibrilator cardiac, implantat în urma unui infarct miocardic, avut în urmă cu câțiva ani, iar boala lui îl împiedica să ducă o viață obișnuită. Simptome precum oboseală excesivă la orice efort mic, tuse seacă, stare generală proastă îi alterau profund calitatea vieții, potrivit infobrasov.net.

În urma intervenției, pacientul se simte foarte bine, iar inima a început să funcționeze la o capacitate mult sporită, „fără dureri și oboseala care mă făceau să mă simt foarte bolnav”, după cum spune pacientul.

Cel care a implantat primul dispozitiv CCM din estul Europei, medicul primar cardiolog, doctor în științe medicale, Sorin Micu, spune că acest dispozitiv, care vine să completeze spectrul terapeutic, este singurul aparat care, acționând cu impulsuri electrice de 50/100 de ori mai puternice decât cele ale unui stimulator cardiac, crește capacitatea de contracție a mușchiului inimii, redând pacientului calitatea vieții.

„Acest aparat favorizează în mod direct creșterea forței inimii, care, în această boală, este grav diminuată. Aparatul este un dispozitiv asemănător ca mărime cu un stimulator cardiac, se implantează printr-o procedură similară. E un dispozitiv intrat foarte recent în ultimul ghid european de insuficiență cardiacă, și are ca rezultate imediate ameliorarea simptomelor. Pacientul nostru s-a simțit semnificativ mai bine încă de a doua zi, iar la primul control după intervenție, alături de ameliorarea simptomelor, la ecografia cardiacă s-a văzut o creștere clară a capacității de contracție a inimii”, a explicat medicul Sorin Micu.

Spre deosebire de stimulator/defibrilator, care trebuie schimbate cu totul când i se termină bateria, dispozitivul CCM se poate încărca o dată la săptămână acasă, printr-o procedură foarte simplă, care durează cca 40 de minute. Astfel de implanturi salvează și ameliorează simțitor viața pacienților suferinzi de insuficiență cardiacă.

Insuficiența cardiacă este o boală care afectează un grup foarte mare de pacienți, un milion de români suferă de această afecțiune și este principala cauză de deces în țara noastră. Boala are două posibile evoluții: moartea subită (iar pentru acești pacienți există posibilitatea implantului unui defibrilator), sau evoluția înspre insuficiență cardiacă refractară, o boală care cauzează extrem de multă suferință, oboseală extremă, lipsă de aer, umflarea extremităților, imposibilitatea de a dormi, de a se mișca, iar în cele din urmă, decesul.

Practic, boala se caracterizează prin slăbirea capacității cardiace, inima nu mai funcționează la parametri optimi din punct de vedere mecanic. Pentru acest tip de evoluție, existau soluții terapeutice medicamentoase, care prelungeau viața și ameliorau simptomele sau, în cazurile avansate, transplantul cardiac.

Foto: infobrasov.net

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.