Spectacol de excepţie pentru aniversarea a 140 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii „Gheorghe Dima”

Spectacol de excepţie pentru aniversarea a 140 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii „Gheorghe Dima”

Filarmonica Brasov marchează,  în anul Centenarului Marii Uniri, împlinirea a 140 de ani de la prima formă de activitate concertistică a orchestrei Simfonice.

Cu acest prilej, va avea loc joi, 3 mai, la Sala Patria, începând cu ora 19.00, Concertul Simfonic Extraordinar Aniversar, ce va fi susținut de Orchestra Simfonică dirijată cu această ocazie de renumitul dirijor brașovean  Cristian Mandeal.

Programul acestui concert este unul special, alegându-se lucrări celebre ale marelui compozitor A. Dvorak: Concert pentru violoncel si orchestra in si minor op. 104 si Simfonia a VIII in sol major op. 88.
Solistul invitat al acestei seri muzicale de mare semnificație pentru instituția de cultură brașoveană este marele violoncelist rus Alexander Rudin.

Muzicologul Petre Marcel Vârlan a povestit vineri, într-o conferință depresă, despre istoricul instituției brașovene și despre ceea ce înseamnă aceasta pentru comunitatea noastră: „Este un stindard al comunității sub aspectul instituționalizat. Relația cu publicul se leagă în sală de concerte nu în afara ei. Muzica este pe scenă, iar fără oameni, muzica nu înseamnă nimic. Cea mai mare recompensă este aprecierea celor cu care împărtășim aceste bucurii muzicale”.

De asemenea, directorul Filarmonicii, Anton Niculescu, prezentat evenimentele pe care le va susține instituția în anul Centenarului Marii Uniri: „Avem programe deosebite cu care ne propune să atragem și publicul tânăr. Este foarte important pentru noi acest aspect. Imediat după acest concert aniversar vom avea un Recital Extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri ce va fi susținut de istoricul Adrian Cioroianu, alături de actrița Daniela Nane șI pianista  Ioana Maria Lupascu. Vom avea Concerte Estivale cu programe muzicale excepționale. Primul eveniment de acest fel va fi acum in 23 mai, in Piata Sfatului, în parteneriat cu Academia Fortelor Aeriene Brașov «Henri Coandă». Această stagiune marchează jubileul Filarmonicii la împlinirea celor 140 de ani”.

Filarmonica este o emblemă culturală de mare valoare pentru comunitatea de la poalele Tâmpei, nu doar sub aspect muzical. Muzica a unit și înfrățit orașe din afara granițelor cu Brașovul. Unul din aceste exemple este orasul Musashino, care anul trecut a sărbătorit 25 de ani de înfrățire cu Brașovul, prilej cu care Filarmonica a efectuat un turneu în Japonia.

Istoricul Filarmonicii „Gheorghe Dima” din Braşov

Filarmonica «Gheorghe Dima» din Brașov a fost înființată în 1878 ca Societatea Filarmonică. Au existat și inițiative anterioare de a crea o astfel de instituție de cultură, la 1756 și 1814. Societatea și-a desfășurat activitatea neîntrerupt de la înființare, în 1946 luând numele compozitorului brașovean.

În 1948, Filarmonica a fost naționalizată. De-a lungul anilor, instituția a colaborat cu mari personalități ale muzicii: Felix Weingartner, Richard Strauss, Franz Lehar, Emil Sauer, Kiril Kondrașin, Leonid Kogan, Iakov Zak, Kurt Masur, George Enescu, Paul Richter, Victor Bickerich, Dinu Niculescu, Ilarion Ionescu-Galați (ultimii doi totodată și dirijori și directori al Filarmonicii, pentru multă vreme) și mulți alții. Orchestra filarmonicii a susținut numeroase concerte și turnee în străinătate (Franța, Spania, Rusia, Germania, Olanda etc.). Anual, susține Festialul muzicii de cameră.

„Dorim să fim mult mai prezenți în viața culturală brașoveană și de asemenea, ne propunem să diversificăm programul pentru a atrage și publicul amator. Sunt deja trasate aspecte legate de accesibilitatea anumitor programe ale stagiunii, tocmai pentru a fi mai aproape de public” – Alexandra Grancea, PR-ul instituției.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.