Mai bine negociezi cu Moartea decât cu Sistemul de Sănătate din România

Mai bine negociezi cu Moartea decât cu Sistemul de Sănătate din România

Lupta cu sistemul, cu statul, care parcă este pe zi ce trece mai înțepenit sau mai chitit în a ne trimite încolonați la groapă creează drame și dezarmează și cei mai mari luptători pentru propria viață. Toate guvernele, ca să nu se umfle careva în pene, au avut grijă să ni se spună că salvarea unor vieți nu se poate, că nu sunt bani, în general că NU.

Dacă ești un fraier care cotizezi în sistemul public al asigurărilor de sănătate – că așa vrea Guvernul, oricare ar fi el – și ai parte de o boala gravă, mai avem magicieni în sistem care te ajută să te mai naști o dată. Dacă au cu ce, cu cine, cu ce organe, daca vorbim despre transplant.

Politicienii au la această oră alte griji. Ei dacă au probleme, se cocoaţă în avioane personale sau nu şi merg la clinici în străinătate. Dar ce poate să facă ţugulanul, prostul ăla care a rămas în ţară ca să muncească şi să poată huzuri potentaţii vremelnici ai zilei? Ce poate face prietenul meu Robert Cadar, a cărui duritate în lupta cu cancerul face ca diamantul să fie o plastilină? Cum poți să te bați cu un sistem absurd? Ce resurse ar trebui să controlezi ca să fii tratat ca om în această țară pe care o mai numim „a noastră”, dar care se dovedește a fi „a lor”. Și nu doar a șmecherilor din PSD, ci și a celor din PNL, UDMR, USR, PMP sau a unor oameni din umbră care trag sforile prin indivizi sus-puși.

Lupta pentru viață, azi a unui prieten, mâine, poate, a cuiva drag, ar trebui să ne așeze pe toți, cei de bună credință, de aceeași parte a baricadei. „#rezist” ar trebui să fie o glumă ca platformă de proteste față de „#vreausatraiesc”.

Dramele sunt provocate de un stat siluit din toate părțile de clasa politică, care nu este interesată decât ca „sistemul” – eu azi la putere, mâine ești tu, să funcționeze. Mai departe, citiți, vă îngroziți, mâniați-vă, și apoi poate se mișcă ceva. Că de circ fără pâine avem parte de prea multa vreme, iar pentru mulți oameni dragi nouă timpul nu mai are răbdare cu ei…

ROBERT CADAR:

Cam asta e mesajul sistemului din România dragii mei. Săptămâna trecută m-am prezentat pentru întrevederea numărul trei la comisia medicală care nu a mai fost de acord sa îmi prelungească concediul medical care a ajuns la peste 500 de zile. Legal știu că este o limită, însă partea cea mai faină este că sistemul trimite un bolnav de cancer direct la groapă, mă scuzați ca o spun așa direct însa e realitatea, să detaliez puțin.

Firma unde lucrez sau pot să spun ca am lucrat și pentru care am un respect deosebit m-au ajutat ori de câte ori am avut nevoie, oameni faini cum se spune, salariul aproape întreg că am un cod de boală destul de gravă peste 3000 de lei pe lună. Cheltuieli: alimentația destul de complicată la mine din cauza primei operații (exercitii de deschidere a gurii pentru a putea pune proteza pe cerul gurii, proteza care ar trebuie schimbată că fizionomia mea s-a schimbat, dar nu pot deschide gura atăt de mult pentru un mulaj…și tot așa), cheltuieli administrative de chiriaș, o rată la bancă cu care am rămas de la prima operație că atunci credeam că le pot duce eu pe toate cu un credit de nevoi personale, rata de 700 lei pe lună.

Mai adăugați plata a două zile de spitalizare de o zi pe care o plătesc când fac bilunar tratamentul actual, 250lei pe zi adică pe lună încă 500 de lei. Cum vi se pare până acum? continuam… soția a întrerupt serviciul după prima mea operație și a stat până în prezent 24/24 cu mine este o eroină ca și mine. Acum vă fac eu un total așa în mare vreo 2500 de lei cheltuieli lunare, țineți minte suma asta și să ne întoarcem la pensia de boală.

Am deja o vechime în muncă de 20 de ani, am lucrat de la 18 ani, platit taxe toate cele, cetățean responsabil, comisia ar fi dorit probabil să mă pensionez de boală cu gradul 2 ceea ce înseamnă că nu am drept la însoțitor pentru că îmi pot purta de grijă singur și nu am dreptul sa presteze niciun fel de activitate și nici să am alte venituri, pentru asta primesc ATENȚIE, cam vreo 600 de lei pe lună, atât asta e pensia de boală pentru un om bolnav de cancer!

Am cerut eu în scris sa mi se acorde gradul 3, care îmi dă voie să lucrez 4 ore pe zi și să am alte venituri, știu că o să-mi fie greu pentru că în momentul de față inflamațiile din zona spatelui nu îmi permit să stau la un birou și nici prea mult timp în picioare, acasă am o canapea confortabilă și o perna pentru spate și mă mai mișc deci soluția este să lucrez ceva de acasă. Nu voi putea lucra pe ce am făcut în ultimii ani, dar de vreo 3 ani am descoperit că îmi place mult comunicarea, social media și fac asta voluntar de ceva timp bun, deci eu cred că voi găsi ceva part-time, voi încheia contracte de conținut, ideea este că vreau să lucrez, nu cerșesc ca cei care pot lucra dar nu vor să o facă.

Acum un lucru nu înțeleg în țara asta, eu vă am pe voi însă sunt bolnavi și nu numai de cancer care au nevoie de medicamente, investigații medicale, drumuri, mâncare cum sa trăiești cu 600 de lei pe lună?  Știți că aleșii noștri au pensii speciale de minim 1800 de lei și cred că și un om privat de libertate e mai respectat și are mai multe drepturi decât un bolnav de cancer în țara asta unde ești bun numai de platit taxe și nu primești decât dispreț pentru tot ce ai făcut tu.

Ce mă enervează e că lumea se complace în situația asta adică ți se spune că ești un rebut și ar trebui sa pleci capul și să spui “da să trăiți” ? Urăsc din ce in ce mai tare sistemul dar și pe oamenii care pot schimba ceva și nu o fac. L-aș întreba pe domnul președintedacă el ca om sănătos se poate descurca cu 600 de lei pe lună, apoi să se gândească ce face un om care este și bolnav pe deasupra, sau pe doamna Olguța mărim salarii ne jucăm cu cifrele dar cum vi se pare să rămâneți brusc cu un venit de 600 de lei pe lună ??

Acum din poziția de pensionar mi-e și mai greu sa strâng bani pentru un tratament mai bun care să mă poziționeze mai aproape de sănătatea totală care este planul meu pe acest an, deși mulți doctori sunt rezervați încă pentru un pacient care acum 8 luni primea vestea ca e în stadiul 4, iar forma de cancer este una tare agresivă și rară.

Pe lângă asta trebuie acum să mă lupt să trăiesc normal, deci orice ajutor e binevenit puteți să mă ajutați cu o donație lunară fie și de 2€, 10€, 20€, 50€ pe platforma gogetfunding sau dacă știți pe cineva care are nevoie de un om să dea o mana de ajutor pe social media putem face contract pe o oră pe o perioadă de timp cum are nevoie.

Noutăți despre mine:

 • am încercat să fac un test in America pe partea de mutații ale formei mele de cancer, însă totul este mult prea comercial și nu avea o finalitate
 • am fost la doctorul meu preferat în Cluj am discutat cu el puțin despre situația mea actuală, ar trebui să mai fac ceva cu deschiderea gurii dar asta implica inca o mică intervenție chirurgicala în zona gurii, momentan nu e o prioritate
 • am fost și la ORL în Brașov la alt doctor de suflet, totul ok, urechea stăngă e ok, adică tot surd sunt cu ea, dar nu mai este inflamată, am otita cornică care va râmane acolo probabil toată viața
 • azi am avut doza 18 de nivolumab sper sa ma simt bine după, la mine cam a doua zi apar efectele de oboseală și altele.
 • am în plan să merg până în Israel la o consultație e un doctor priceput pe forma mea de cancer (melaonom) și să vedem ce spune și el
 • Inflamațiile (efectele secundare de la medicament) zic eu, sunt încă mari deși starea mea s-a îmbunătățit simțitor observ la pedalat și alergat, dar nici mie nu îmi plac aceste inflamații
 • campania mea de strângere de fonduri s-a cam împotmolit puțin, dar eu am nădejdea că voi reuși, deși dacă mă chinui la suma de 20.000€ până la 100.000€ e și mai greu, dar nu imposibil!
 • am depus actele pentru propriul ONG care mă ajuta să strâng mai multe fonduri pentru mine și pe viitor și pentru alți bolnavi care vor avea nevoie, revin în timp să vă dau informații despre formularul de 2% (cine nu la depus).

#REZIST cu voi alături de mine! Mulțumesc pentru încurajări folosiți cu încredere datele de mai jos:

 •  prin SMS (10€)  Trimite sprijina 1002 numele tau la numerele – Orange: 7560  sau   Vodafone: 7410 
 •  pe platforma online GoGetFunding unde poți opta pentru o donație lunară de 2€, 5€, 10€ sau orice altă sumă dorești
 •  în contul in Lei deschis la BCR Codlea, Brasov pe numele Cadar Robert Daniel – Cont IBAN RO20RNCB0054105268050001
 •  în contul in Lei deschis la ING Brasov – IBAN : RO56INGB0000999907449600 pe numele Cadar Robert Daniel
 •  în contul de Euro IBAN RO68RNCB0054105268050010 (Cod SWIFT: RNCBROBU) deschis la BCR Codlea, Brasov pe numele Cadar Robert Daniel
 •  pe contul de paypal : paypal.me/CadarRobert

Concluzia este o întrebare pe care trebuie să o dăm mai departe până ajunge unde trebuie: Cum se poate trăi în țara asta cu 600de lei pe lună? Cum?

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.