Deși se vorbește de câțiva ani, la Brașov există un singur loc cu containere de gunoi îngropate

Deși se vorbește de câțiva ani, la Brașov există un singur loc cu containere de gunoi îngropate

În iulie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi o lege care modifică regimul deşeurilor, prin care se introduce obligativitatea colectării separate a unor categorii de deşeuri pentru producători.

„Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.211/2011, în vederea transpunerii corecte şi complete a Directivei 2008/98/CE, alături de eliminarea obligativităţii existenţei Planurilor Regionale de Gestionare a Deşeurilor, întrucât structurile cărora li se adresează nu mai există (cele 8 regiuni de dezvoltare). Acesta dă posibilitatea aplicării principiului «plăteşte pentru cât arunci» de către autorităţile publice locale şi introduce obligaţii etapizate privind nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, ale persoanelor juridice pe numele cărora sunt emise autorizaţiile de construcţie/demolări”, potrivit raportului întocmit de Comisia de mediu şi adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

Astfel, conform prevederilor legale, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă, „pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare”.

Primăria Braşov vorbeşte despre colectarea selectiva de câşţiva ani, iar în 2016 primarul George Scripcaru spunea chiar că, prin folosirea unor containere îngropate, se poate discuta chiar despre o ieftinire a serviciului de salubritate (amănunte AICI). Mai mult, în februarie 2017, se discuta chiar despre primele 14  locuri din Braşov unde se vor monta containere subterane.

La această oră, în Brașov, colectarea selectivă a deșeurilor menajere se face într-un singur loc din municipiu: în cartierul Coresi Avantgarden. Dezvoltatorul imobiliar a prevăzut încă din prima etapa au prevazut pentru colectarea gunoiului o soluţie modernă.

„S-a adoptat pentru colectarea gunoiului sisteme de platforme cu pubele îngropate, cu sistem automat de ridicare a sistemului din subteran. Sistemul de ridicare este amplasat într-o groaptă betonată, iar la suprafaţă rămân doar capetele toboganelor în care se aruncă gunoiul. La prima vedere par niste coșuri de gunoi obișnuite, dar au un design mai special. Sub această platformă există 10 pubele, în fiecare încap între 250 și 300 de kg de gunoi. Majoritatea pubelelor sunt pentru gunoiul menajer, iar celelalte pentru deșeuri reciclabile. Se doreste colectarea selectivă a gunoiului. Această soluție, deși este mai costisitoare, îi scapă pe locatarii complexului de mirosuri, dar și de mizeria care se strange în jurul tomberoanelor”, spun reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar.

Întreg proiectul Coresi Avantgarden va fi dezvoltat în cinci etape și cuprinde peste 2.200 de apartamente. Cele 570 de unități din prima etapă au fost contractate integral și se află în prezent în diferite etape de execuție. Mai mult de jumatate dintre apartamente au fost predate, peste 250 familii locuiesc deja in complex.

„Coresi Avantgarden este un proiect inovator, complex, dar construit cu minime repercusiuni asupra mediului înconjurător. Dezvoltatorii fac demersuri pentru a satisface cerințele generației prezente, fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi, conservarea mediului reprezentând o prioritate. Kasper Development si Immochan construiesc un proiect smart, adaptat standardelor de mâine din toate punctele de vedere”, mai spun oficialii care construiesc cartierul Coresi Avantgarden.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.