Protest pentru viață, în fața Spitalului Judeţean

Protest pentru viață, în fața Spitalului Judeţean

Un tânăr de 29 de ani din Teliu, care suferă de hipertensiune pulmonară și are nevoie urgentă de transplant de plămâni şi-a mobilizat familia şi prietenii şi i-a chemat pe toţi în faţa Spitalului Judeţean.

Alături de ei au ieşit, sâmbătă seara, câteva zeci de braşoveni, în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, pentru a-l susţine pe Călin Farcaş, tânărul care are nevoie vitală de transplant de plămâni.

Tânărul, care aşteaptă transplantul salvator de doi ani, cere accelerarea programului de transplant din România, mai ales în situaţia în care parteneriatul cu clinica vieneză AKH a fost sistat.

Călin Farcaș a fost diagnosticat în urmă cu trei ani cu hipertensiune pulmonară, o boală foarte rară care îi afectează vasele de sânge din interiorul plămânilor.

Acum este dependent de un aparat de oxigen 24 de ore din 24 şi are nevoie de transplant pulmonar, însă, având în vedere că România nu mai are un acord cu Eurotransplant, cele mai multe clinici din străinătate l-au refuzat.

Ţintuit într-un scaun cu rotile, tânărul a participat şi el la această acţiune din faţa Spitalului Judeţean.

„Împreună trebuie să tragem un semnal de alarmă faţă de sistemul nostru de sănătate, care, în timp, a ajuns la acest stadiu, să nu îţi mai poată acorda ajutorul de care ai nevoie. În această situaţie sunt eu acum, dar mâine poate fi oricine, acesta este crudul adevăr, deşi nu mi-aş dori ca cineva să treacă prin ce trec eu acum“, a spus Călin.

De asemenea, el a anunţat şi principalele doleanţe ale oamenilor care au ieşit sâmbătă în stradă.

„Cerem două lucruri simple, garantate de Constituţia României: dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate.(…)Eu unul am de gând să lupt până în ultima clipă“, a mai spus Călin Farcaş,

De altfel, tânărul a povestit că, până acum trei ani, când boala l-a pus „pe butuci“, era un om perfect normal, cu un loc de muncă şi o viaţă plină, iar de când este bolnav încearcă să vadă şi partea pozitivă a vieţii.

„Acum încerc să văd partea pozitivă a vieţii. Mă trezesc de dimineaţă şi mă bucur că mai am o zi şi mă bucur când văd cerul senin”, a povestit Călin Farcaş.

Activistul Radu Hossu, cel care a ajutat la o rganizarea acţiunii, a afirmat că nu a fost un protest „clasic” cu scandări sau mesaje politice.

„Încercăm să tragem un semnal de alarmă privind situaţia românilor care au nevoie de transplant pulmonar. Sunt cazuri care se rezolvă în lumea civilizată. Statul român ar trebui să facă demersuri pentru ca ţara noastră să semneze un nou acord Eurotransplant şi să facă tot posibilul pentru a-i ajuta pe aceşti oameni, care, altfel, sunt condamnaţi la moarte”, a precizat Radu Hossu.

În România, situaţia tansplantului pulmonar nu este deocamdată în măsură să dea speranţe acestor bolnavi. Încă de acum doi ani, Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti a primit acreditare pentru astfel de intervenţii. Abia în urmă cu câteva zile s-a făcut aici primul transplant. În tot acest timp au murit patru oameni, iar alţi 35 aşteaptă cu disperare intervenţia salvatoare, scrie stirileprotv.ro.

Foto: stirileprotv.ro

Loading...
  1. […] Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului vine după ce, în aprilie, Călin şi-a mobilizat familia şi prietenii şi i-a chemat pe toţi în faţa Spitalului Judeţean. […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.