Aruncatu-n ţol, ritual de iniţiere al Junilor Tineri, astăzi, în Piaţa Unirii

Aruncatu-n ţol, ritual de iniţiere al Junilor Tineri, astăzi, în Piaţa Unirii

Brașovenii și turiștii sunt invitați astăzi, de la ora 17.00,  în Piaţa Unirii (Prund), la „Aruncarea-n ţol”, eveniment realizat de grupul Junilor Tineri.

Obiceiul face parte din serbările tradiţionale ale Junilor din perioada Săptămânii Luminate.

”Aruncatu-n ţol” este un eveniment spectaculos, Junii Tineri fiind aruncaţi spre cer cu ajutorul unei cergi. Sunt aruncaţi în ţol toţi junii care alcătuiesc grupul Junilor Tineri, fiind un ritualul vechi, de confirmare şi de inițiere în ceata de feciori.

În Vinerea Luminata, Junii Tineri își vor face intrarea în Piaţa Unirii, la orele 17.00, când vor cânta Troparul Învierii la Crucea Capitanului Ilie Birt.

Dupa aceea, vor merge în centrul pieţei, unde vor juca hora Junilor şi vor îndeplini străvechiul ritual al aruncării buzduganului, în faţa Bisericii Sfântul Nicolae. După aruncatul buzduganului, junii aduc ţolul (cerga) în care, rând pe rând, toţi Junii Tineri vor fi aruncaţi de câte trei ori, spre cer.

„În trecut Junii Tineri se adunau în ziua de Joi din Săptămana Luminata pe pajiştea, numită de şcheieni, la Poalele Dosului, un pic mai jos de stejarul la rădăcina căruia se credea ca a ascuns coroana Ungariei, regele Solomon. Acolo, junii tineri si familiile lor organizau o mare petrecere la care participau brasoveni din tot oraşul, veniti în număr mare atat din Schei si Cetate, căt si din  Braşovechi şi Curmătura. După ce Junii jucau hora şi se întreceau în aruncarea buzduganului, începea o mare petrecere populară. Apoi junii plecau acasă la armaşul mare, unde junii erau aruncaţi în ţol fie în curtea casei, fie în şura. Cei care nu participau la acest vechi ritual, erau aruncaţi în tol a doua zi în Piaţa Prundului (azi Piaţa Unirii)“, spune dr. Alexandru Stănescu, secretar al Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi.

Dat fiind caracterul deosebit de spectaculos al acestei sărbători, organizatorii îi invită pe brașoveni să nu rateze prilejul de a fi  prezenți vineri, în număr cât mai mare în Piața Unirii.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.