Tradițiile junilor brașoveni în Săptămâna Luminată

Tradițiile junilor brașoveni în Săptămâna Luminată

Junii Braşovului, formaţi din şapte grupuri organizează în Săptămâna Luminată mai multe evenimente care vor culmina duminică, 15 aprilie, cu o paradă călare pe străzile din centrul vechi al Braşovului.

După ce în a doua zi de Paști, Junii Tineri au mers cu stropitl fetelor nemăritate, tradițiile Junilor continuă cu obiceiul ”Marţea cu plăcinte”, ”Aruncatu-n ţol” și îndrăgita Paradă a Junilor.

„Marţea cu plăcinte“ se defășoară astăzi, începând cu ora 17.00, în Piaţa Unirii, lângă Biserica ”Sf. Nicolae”. Aici, braşovenii şi turiştii prezenţi vor primi plăcinte şi îi vor putea admira pe Juni dansând.

Obiceiul constă în adunarea Junilor Tineri în Piaţa Unirii  şi jucarea horei junilor în prezenţa unui public numeros şi urcarea pe Coastă împreună cu muzicanţii pentru a juca hora junilor şi a arunca buzduganul sus la Crucea de pe Coastă.

Junii Tineri împart acolo plăcintele împreună cu vătaful şi le oferă lumii adunate în Prund şi pe Coasta Prundului.

”Aruncatu-n ţol” este un eveniment spectaculos care va avea loc vineri, de la ora 17.00, în Piaţa Unirii, Junii Tineri fiind aruncaţi spre cer cu ajutorul unei cergi. Evenimentul aruncării în ţol are loc numai în Prund seara, şi sunt aruncaţi în ţol toţi junii care alcătuiesc grupul Junilor Tineri.

Este un ritualul vechi, care confirmă intrarea în ceata de feciori.

În Duminica Tomii, pe 15 aprilie, este tradiţionala paradă călare a celor şapte grupuri de Juni (Tineri, Bătrâni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Albiori şi Roşiori), fiecare grup îmbrăcat în portul tradiţional specific.

Alaiul Junilor pleacă din Piaţa Unirii şi străbat mai multe străzi din centrul istoric al Braşovului, călare pe cai împodobiți cu ciucuri și cocarde tricolore, timp de câteva ore.

Apoi, alaiul se îndreaptă spre Pietrele lui Solomon unde se petrece până seara târziu, alături de braşoveni şi turişti într-o mare serbare câmpenească.

Prima menţiune documentară a Junilor datează din anul 1728 şi se află într-un hrisov din arhiva Primei Şcoli Româneşti. În acest hrisov, Junii sunt amintiţi ca o rânduială din bătrâni.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via