Junii Tineri au plecat la stropit fetele

Junii Tineri au plecat la stropit fetele

Obiceiul stropitului se mai păstrează în Transilvania în a doua zi de Paște, iar în Scheii Brașovului este păstrat de sute de ani și transmis mai departe de unul dintre cele șapte grupuri de juni, Junii Tineri.

În a doua zi de Paşte, Junii Tineri merg pe la casele fetelor nemăritate şi le stropesc cu parfum, urându-le să fie frumoase ca florile.

Îmbrăcați în costume tradiționale, cu pălării negre din catifea împodobite cu panglici tricolore, cămașă albă cu crețuri până la genunchi, flanel cu mâneci acoperit cu un laibăr de culoare vânăt închis și cizme, Junii Tineri se adună la Biserica Sfântul Nicolae din Şchei și pleacă în căutarea fetelor nemăritate.

În fruntea alaiului merg lăutarii, iar junii încing hore, spun strigături și cântă tot drumul până la casele fetelor.

Băieţii se împart în trei grupuri, conduşi de vătaf, armaşul mare şi armaşul mic. Pe vremuri, doi băieţi din fruntea grupului duceau coşul care se umplea treptat cu ouă.

Când ajung la tinerele nemăritate, le stropesc cu parfum. Aici sunt serviți cu ouă roșii, vin, iar fetele le prind câte o floare la butonieră.

Ritualul stropitului se termină seara târziu, dupa ce Junii Tineri au trecut pe la toate casele fetelor nemăritate.

Tradiţia stropitului a fost adusă de saşi, de unde a fost preluată de maghiari şi apoi de români. Exista credinţa pe vremuri că femeile stropite cu apă, iar în prezent cu parfum, vor fi ca florile, vor avea noroc şi sănătate.

Foto: arhiva

Loading...
  1. […] ce în a doua zi de Paști, Junii Tineri au mers cu stropitl fetelor nemăritate, tradițiile Junilor continuă cu obiceiul ”Marţea cu plăcinte”, ”Aruncatu-n ţol” și […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.