Simboluri ale Sărbătorii Paștelui

Simboluri ale Sărbătorii Paștelui

Sărbătoarea Paştelui este marcată de obiceiuri străvechi ce ţin de credinţa unei curăţiri şi înnoiri interioare, manifestată prin primenirea casei şi înnoirea hainelor.

Alaturi de obiceiurile și tradițiile care însoțesc Sfintele Paști, există o serie de simboluri cu profunde semnificații religioase, dar și păgâne.

Crucea este simbolul de căpătâi al creștinismului, reprezentând patimile, moartea și Învierea Fiului lui Dumnezeu. Creștinismul a prefacut crucea dintr-un instrument de tortură, aducător de moarte, într-un obiect sfânt, datator de viață. Fără cruce, nu exista Înviere. Imparatul Constantin a declarat Crucea simbolul creștinătății în anul 325 d.H., în cadrul Consiliului de la Niceea.

Lumânarea de la Înviere semnifică biruința vieții asupra morții, a luminii asupra întunericului. Lumina pe care o purtăm în mâini este una mântuitoare, întrucât izvorul ei este Trupul jertfit și Înviat al Domnului Hristos.

În noaptea Învierii creştinii merg la biserică, ascultă slujba şi „iau lumina”, pe care o aduc în casele lor. Resturile de lumânări rămase nearse nu se aruncă ci se păstrează şi se aprind peste an, atunci când apare vreun necaz (grindină, furtuni şi alte primejdii).

Oul de Paști. În timpuri străvechi, oul era oferit în dar deoarece era considerat un simbol al echilibrului, creației, fecundității, un simbol al vieții și al reînnoirii naturii.

Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus

Mielul. Încă de la începuturile creştinismului, sacrificarea mielului a fost unul dintre simbolurile religioase ale noii religii, ţinute la mare cinste.

Paștele este o sărbătoare care se întâlnește atât la evrei, cât și la creștini. Mielul jertfit și mancat de evrei era o prefigurare a Mielului lui Dumnezeu care ridica păcatele lumii și se oferea ca hrană pentru viața veșnică.

Pentru creștini, mielul este simbolul Domnului Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru mântuirea lumii și care a murit pe cruce (ca un miel nevinovat).

Iepurașul, este simbol de origine păgână, a primăverii şi a fertilităţii. Iepurele, plăcut și inocent a fost ales pentru a impresiona şi a îmbuna zeii vechi ai goţilor. Mai târziu, prin creştinarea goţilor, se pastrează acest obicei, care este transferat către sărbătoarea principală a creştinilor, Paştele Domnului.

Prima apariție a iepurașului ca simbol al Paștelui a avut loc în Germania, fiind menționat în scrieri în jurul anului 1.500.

Foto: expres.sk

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.